Постигането на историческите цели за възобновяема енергия, договорени на миналогодишната световна среща на върха за климата, ще остане далечна мечта, ако светът не инвестира повече от 30 трилиона долара през следващите шест години.

За това предупреди Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) по време на последната министерска среща преди тази на върха на ООН за климата в Азербайджан следващия месец, известна като COP29, където финансирането на действията в областта на климата ще бъде в центъра на вниманието.

На миналогодишната конференция COP28 в Дубай страните обещаха до 2030 г. да утроят капацитета на възобновяемата енергия в света и да удвоят усилията за пестене на енергия. Ангажиментите бяха приветствани като ключови за ограничаване на глобалното затопляне в съответствие с Парижкото споразумение, припомня POLITICO.

Първата оценка на напредъка на IRENA дава на света слаба оценка по всички показатели. По отношение на целта за утрояване агенцията установява, че държавите са напът да постигнат само половината от ръста на енергията от възобновяеми източници, необходим за постигането ѝ. Според организацията по-строгите политики, по-лесното издаване на разрешителни и модернизирането на енергийните мрежи са от решаващо значение за преодоляване на изоставането, както и драстичното увеличаване на инвестициите.

Миналата година инвестициите във възобновяеми енергийни източници достигнаха рекордните 570 милиарда долара, но според IRENA са необходими 1,5 трилиона годишно. А разходите за енергоспестяващи мерки трябва да се увеличат седем пъти, за да се постигне целта за удвояване - от 323 млн. долара през 2023 до 2,2 трилиона долара годишно.

Организацията изчислява, че постигането на двете цели от COP28 изисква общо 31,5 трилиона долара глобални инвестиции във възобновяеми енергийни източници, мрежи, енергийна ефективност и свързани с тях мерки до 2030 г.

Констатациите вероятно ще подкрепят стремежа на развиващите се страни за значително увеличаване на финансовата подкрепа. Оценката на IRENA идва само един месец преди началото на COP29, на която страните трябва да се споразумеят за нова колективна финансова цел за финансиране на действията в областта на климата - най-вече преминаването от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници - в развиващите се страни.

Някои предложения за замяна на сегашната цел от 100 млрд. долара годишно достигат до 1,3 трилиона долара. Но развитите страни и Европейският съюз твърдят, че всяко значително увеличение на публичното финансиране изисква развиващите се икономики като Китай да започнат да се включват и че по-голямата част от инвестициите трябва да идват от частния сектор, а не от националните бюджети. IRENA обаче контрира, че за ръст на дела на инвестициите в развиващите се страни е необходимо „значително увеличаване“ както на публичното, така и на частното финансиране.

Огромната част от инвестициите във възобновяеми енергийни източници през миналата година - 84% - са били насочени към ЕС, Китай и САЩ. На Индия и Бразилия се падат около 6%. Инвестициите в Африка са нищожни и всъщност са намалели наполовина между 2022 и 2023 г.

Според агенцията, за да се постигне целта на COP28 за утрояване, инсталираните мощности на възобновяеми енергийни източници ще трябва да се увеличат от 3,9 теравата (TW) днес до 11,2 TW в края на десетилетието. Но настоящите национални цели се очаква да добавят едва още 3,5 TW, за да достигнат 7,4 TW до 2030 г.

Плановете на държавите, представени на ООН в рамките на Парижкото споразумение - известни като национално определени приноси или NDC - предполагат още по-слаб растеж, достигащ до едва 5,4 TW до 2030 г. Затова от IRENA са категорични, че правителствата трябва да представят актуализирани NDC през следващата година, като новият набор от планове трябва да „удвои“ техните цели за възобновяема енергия.

Слънчевата енергия е единствената технология за възобновяеми енергийни източници, която се развива на необходимото ниво. Вятърната енергия, добивана на сушата, трябва да се утрои, а тази в морето и биоенергията - да се увеличат шест пъти. Геотермалните мощности трябва да нарастват 35 пъти по-бързо от миналата година, за да достигнат прогнозния си дял.

По отношение на енергийната ефективност през изминалата година е постигнат „незначителен напредък“, смята IRENA. Някои ключови мерки за пестене на енергия включват обновяване на стари сгради и засилване на електрификацията, тъй като електрическите превозни средства и термопомпите консумират по-малко енергия от своите аналози, използващи изкопаеми горива.

И все пак, докато продажбите на електрически превозни средства достигнаха рекордните 18% от общите продажби на автомобили в света през миналата година, картината е ужасна за термопомпите, предупреждава агенцията: След кратък скок през 2022 г., продажбите им са намалели с 3% през 2023 г., като особено забележим е спадът в Европа.