Според главния изпълнителен директор на водеща компания за соларна енергия нарастващите нужди от енергия на изкуствения интелект и центровете за данни ще бъдат посрещнати предимно с възобновяема енергия, а не с изкопаеми горива.

Газовата индустрия вярва, че е в най-добра позиция да задоволи нарастващото търсене на енергия от центровете за данни, като твърди, че възобновяемите енергийни източници не са достатъчно надеждни, за да захранват сами тези енергоемки проекти. Но Дан Шугар, главен изпълнителен директор на Nextracker, твърди, че ниската цена и бързото разгръщане на слънчевата енергия, както и амбициозните климатични цели на големите технологични компании, ще направят възобновяемата енергия предпочитан избор за захранване на центровете за данни.

Nextracker изгражда системи, които позволяват на соларните панели да следят позицията на слънцето, като по този начин повишават ефективността на електроцентралите, работещи с възобновяеми източници. Компанията надминава очакванията на Уолстрийт вече четири поредни тримесечия. Nextracker има неизпълнени поръчки на стойност над 4 млрд. долара и до момента е доставила 100 гигавата, което е два пъти повече от пиковия товар на Калифорния.

Акциите на Nextracker са поскъпнали с 19% от началото на годината и с 37% през последните два месеца. Около 80% от анализаторите на Уолстрийт, които покриват компанията, оценяват акциите ѝ като купувани или свръхпредпочитани, според FactSet.

Шугър посочва повече от 1500 гигавата проекти за производство на електроенергия, които са поискали свързване към електрическата мрежа. Според Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“, спонсорирана от Министерството на енергетиката, слънчевата енергия представлява 70% от тези проекти, или 1 028 гигавата.

Ако се включи и вятърната енергия, възобновяемите енергийни източници, които искат да бъдат присъединени, са около 1 400 гигавата, което е повече от цялата инсталирана мощност на електрическата мрежа на САЩ. Газовите проекти, от друга страна, представляват 79 гигавата, или 5%, от енергията, която е на линия за присъединяване.

„Ще има известно количество газ, но ние вярваме, че въз основа на данните, публикувани от Министерството на енергетиката, преобладаващият източник на енергия за тези центрове за данни ще бъде възобновяемата енергия“, казва Шугар в интервю за CNBC. „Нашата индустрия просто е много напред, независимо как ще го погледнете“.

Големите технологични компании искат чиста енергия

Според оценки на Goldman Sachs до 2030 г. търсенето на електроенергия от центровете за данни ще се увеличи повече от два пъти и ще достигне 8% от общото потребление на електроенергия в САЩ. Докато по-старите центрове за данни можеха да бъдат с размер 100-200 мегавата, някои от „чудовищните центрове за данни“ днес могат да достигнат до 1000 мегавата, казва Шугар. Това се равнява на мощността, произвеждана от средностатистическа ядрена централа.

Според доклад на инвестиционната банка от април природният газ ще осигури 60% от нарастването на търсенето на електроенергия от центровете за данни, а възобновяемите енергийни източници ще осигурят 40%. Goldman изчислява също така, че въглеродните емисии от центровете за данни могат да се увеличат повече от два пъти до 2030 г. и да достигнат около 220 млн. тона, или 0,6% от световните енергийни емисии, ако се приеме, че газът осигурява по-голямата част от енергията. Шугър посочва целите на технологичните компании в областта на климата като катализатор на търсенето на възобновяеми енергийни източници.

„Клиентите, които разработват тези центрове за данни, имат много сериозни цели за устойчивост и не искат енергията им да идва от изкопаеми горива“, категоричен е Шугар. „По принцип възобновяемите източници са по-евтини от газа.“

Microsoft например наскоро подписа мащабна сделка за възобновяема енергия с Brookfield Asset Management. Компаниите определиха споразумението като най-голямата сделка за възобновяема енергия, подписана досега между корпоративни партньори.

Проблемът с изоставането

Анализаторите обаче изтъкват огромното изоставане на възобновяемите енергийни източници на опашката за присъединяване като предизвикателство за индустрията, което може да доведе до засилено използване на съществуващите газови активи за момента, за да се подпомогне захранването на центрове за данни и други проекти.

„Ако искате да изградите нов възобновяем източник или какъвто и да е нов проект, който се свързва с мрежата, ще отнеме поне две до три години, за да получите всички одобрения за свързване“, казва Махип Мандлой, директор на отдела за изследване на чистата енергия в Mizuho Securities.

Шугар добавя, че изоставането може да бъде проблем за някои проекти, но след като процесът на свързване приключи, строителството продължава бързо. Според него централите на изкопаеми горива имат по-дълъг цикъл на развитие от възобновяемите енергийни източници, по-трудно се издават разрешителни и се сблъскват с проблема на променливите разходи за гориво.

„Въпросът е, че има огромен, огромен портфейл от проекти в Съединените щати, които вече са кандидатствали, внесли са депозити за междусистемни връзки, имат напреднали инженерни проучвания с комуналните услуги“, акцентира той.

Главният изпълнителен директор също така отхвърля аргумента, че променливите метеорологични условия или прекъснатостта представляват проблем за възобновяемите енергийни източници.

„Не вярвам на това“, категиоричен е още той.