Историческият възход на Nvidia продължава благодарение на бизнеса ѝ с центрове за данни, който през последното тримесечие е нараснал с цели 427%, тъй като компаниите продължават да купуват нейните процесори за изкуствен интелект.

Сега компанията сигнализира на инвеститорите, че клиентите ѝ, които харчат милиарди долари за нейните чипове, също ще могат да печелят пари от изкуствен интелект. По този начин тя отговари на опасенията от поседните месеци, че те почти са изразходвали парите, които могат да инвестират в инфраструктура, преди да започнат да виждат някаква печалба. Ако чиповете на Nvidia могат да осигурят силна и устойчива възвръщаемост на инвестициите, това предполага, че бумът на изкуствения интелект може да има още хоризонти за развитие, когато технологията премине ранните си етапи на внедряване и компаниите планират по-дългосрочни проекти.

Най-важните клиенти на Nvidia за нейните графични процесори са големите доставчици на облачни услуги – Amazon Web Services, Microsoft, Azure, Google Cloud и Oracle. Те съставляват средно 40% от продажбите на производителя на чипове в центрове за данни на стойност 22,56 млрд. долара през априлското тримесечие.

Има и по-нови стартиращи компании, специализирани в центрове за данни с графични процесори, които купуват графичните процесори на Nvidia, инсталират ги в сървърни шкафове, зареждат ги в центрове за данни, свързват ги с интернет и след това ги отдават под наем на клиенти на час. Пример за такава е CoreWeave, облак за графични процесори, която в момента иска 4,25 долара на час за наем на Nvidia H100. Този вид сървърно време е от съществено значение за обучението на големи езикови модели като GPT на OpenAI и именно така много разработчици на изкуствен интелект получават достъп до хардуера на Nvidia.

В сряда компанията отчете коригирана печалба на акция (EPS) от 6,12 долара при приходи от 26 милиарда долара, скок от съответно 461% и 262% на годишна база, докато анализаторите очакваха коригирана печалба на акция от 5,65 долара и приходи от 24,69 милиарда, според данни на Bloomberg. По същото време на миналата година производителят на чипове отчете коригирана печалба на акция от 1,09 долара при приходи от 7,19 милиарда.

През текущото тримесечие Nvidia очаква приходи от 28 милиарда долара плюс-минус 2%, докато прогнозите се въртяха около 26,6 милиарда долара.

След по-добрия от очакваното отчет за приходите финансовият директор Колет Крес заяви пред инвеститорите, че доставчиците на облачни услуги виждат „незабавна и силна възвръщаемост“ на инвестициите. По думите ѝ, ако доставчик на облачни услуги похарчи 1 долар за хардуер на Nvidia, той може да го отдаде под наем за 5 долара през следващите четири години. Крес също така заяви, че по-новият хардуер на Nvidia ще има още по-голяма възвръщаемост на инвестициите, цитирайки продукта HDX H200, който комбинира 8 графични процесора, предоставяйки достъп до модела Llama AI на Meta, вместо необработен такъв до изчисления в облака.

„Това означава, че за всеки 1 долар, похарчен за сървъри NVIDIA HDX H200 на текущите цени, доставчикът на API, обслужващ Llama 3, може да генерира 7 долара приходи за четири години“, казва Крес, цитирана от CNBC.

Част от изчисленията зависят от начина, по който се използват чиповете, и дали работят 24 часа в денонощието или по-малко.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви пред анализаторите по време на разговора за приходите, че OpenAI, Google, Anthropic и близо 20 000 стартъпа за генеративен изкуствен интелект се редят на опашка за всеки графичен процесор, който доставчиците на облачни услуги могат да пуснат онлайн.

„Цялата работа, която се извършва във всички доставчици на облачни услуги, консумира всеки графичен процесор, който е на разположение“, посочи Хуанг. „Клиентите оказват голям натиск върху нас, за да доставим системите и да ги подсигурим възможно най-бързо.“

Хуанг разкри също така, че Meta е заявила намерението си да похарчи милиарди за 350 000 чипа на Nvidia, въпреки че компанията не е доставчик на облачни услуги. Компанията майка на Facebook вероятно ще трябва да монетизира инвестицията си чрез рекламния си бизнес или чрез включване на чатбот в настоящите си приложения.

Клъстерът от сървъри на Meta е пример за „съществена инфраструктура за производство на AI“, каза Хуанг, или „това, което наричаме фабрики за AI“.

Nvidia също така изненада анализаторите, като даде агресивен график за следващото си поколение графични процесори, наречени Blackwell, които ще бъдат налични в центровете за данни през четвъртото фискално тримесечие. Тези коментари разсеяха опасенията за забавяне заради това, че компаниите чакат най-новите технологии. Сред първите клиенти на новите чипове са Amazon, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla и xAI на Илон Мъск, разкри Хуанг.

Акциите на Nvidia скочиха с 6% в продължителната търговия, надхвърляйки 1000 долара за първи път. В допълнение към обявяването на приходите компанията обяви разделяне на акциите 10 за 1 след 25-кратния скок на цената им през последните пет години.