Nvidia често се смята за най-добрия производител на чипове на процъфтяващия пазар за изкуствен интелект. Компанията произвежда високотехнологични графични процесори, които се използват за обработка на сложни задачи в центровете за данни, а продажбите на тези чипове растат главоломно, тъй като предприятията се състезават да подобрят технологичните си възможности.

Ето защо акциите на Nvidia са нараснали с 1720% през последните пет години. Производителят все още може да се развива, но много инвеститори вероятно се чудят дали други акции на чипове могат да повторят впечатляващите печалби на компанията.

Възможно ли е тази акция да е Taiwan Semiconductor Manufacturing - най-големият в света производител на чипове по договор и снабдител на графичните процесори от най-висок клас на Nvidia?

TSMC създава най-малките, най-плътните и най-енергийно ефективните чипове за производителите без собствени фабрики като Nvidia, AMD, Qualcomm и Apple. Компанията произвежда близо 90% от най-модерните полупроводници в света, което я превръща във водещ играч и опора на световния пазар на изкуствен интелект, пише Motley Fool.

Най-близките конкуренти на TSMC са Samsung и Intel, но тя все още създава по-усъвършенствани чипове от тях. Компанията натрупа тази преднина в надпреварата с процесите, като въведе системите за екстремна ултравиолетова (EUV) литография на ASML - които оптически гравират схеми върху силициеви пластини.

Какво темпо на растеж има TSMC?

Растежът на производителя се променя в зависимост от цикличността на пазара на полупроводници. През последните пет години компанията преживя два циклични спада - през 2019 г. и 2023 г., но нейната пазарна доминация и ценова сила все пак ѝ позволиха да увеличи брутния си марж.

През първото тримесечие на 2024 г. TSMC генерира 46% от приходите си от пазара на високопроизводителни изчисления (HPC), който включва графични процесори за клиенти като Nvidia и AMD, и още 38% от приходите си от сектора на смартфоните. Развитието на изкуствения интелект компенсира забавянето в сектора на персоналните компютри през последната година.

За 2024 г. TSMC очаква ръст на приходите от ниско до средно 20%, тъй като пазарът на изкуствен интелект се разширява, сферата на персоналните компютри се стабилизира, а пазарът на смартфони отново нараства в по-силна макросреда, отбелязва Motley Fool.

Анализаторите очакват както приходите, така и печалбите да нараснат с около 21% за цялата година. Това са солидни темпове на растеж за акция, която се търгува на 22 пъти по-висока цена от прогнозната печалба.

Но по време на конферентния разговор на TSMC за първото тримесечие главният изпълнителен директор Си Си Уей намали прогнозата на компанията за растежа на по-широкия пазар на полупроводници (без чиповете с памет) от над 10% през 2024 г. на "приблизително 10%".

Акциите на тайванския производител почти са се утроили през последните пет години, но вероятно няма да успеят да достигнат краткосрочните печалби на Nvidia по две прости причини, посочени от Motley Fool.

Първо, бизнесът на TSMC е по-широко диверсифициран от този на Nvidia. Входящите поръчки на последната със сигурност ще увеличат приходите на TSMC, но голяма част от този ръст все пак ще бъде компенсирана от заслабването на пазарите на персонални компютри и смартфони.

По-простият бизнес модел на Nvidia също ще я превърне в по-подходящата инвестиция за растеж, докато пазарът на изкуствен интелект продължава да се разширява.

На второ място, TSMC просто не се развива достатъчно бързо, за да оправдае значително увеличение. За сравнение, анализаторите очакват приходите и печалбите на Nvidia да нараснат съответно с 81% и 89% през фискалната 2025 г.

И двете компании са чудесни дългосрочни играчи на пазара на полупроводници, но в крайна сметка това е сравнение между ябълки и променливи. TSMC може да е по-добрият избор за консервативните играчи, които търсят балансирана експозиция в сектора на чиповете, докато Nvidia може да е по-привлекателна за инвеститорите в растеж, които очакват тя да остане на върха на пазара на изкуствен интелект.