Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing паднаха рязко, след като предпазливите перспективи на производителя на чипове за индустрията засенчиха оптимистичните му финансови резултати за първото тримесечие.

Книжата на най-големия договорен производител на чипове в света се понижиха с 7,2% в началото на търговията в петък, като не успяха да възстановят осезаемо загубите си и се насочиха към най-големия си дневен процентен спад от октомври 2022 г., отбелязва The Wall Street Journal. Това гмуркане понижи тайванския бенчмарк индекс Taiex с 3,5%.

В четвъртък TSMC отчете по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие, водени от нарастващото търсене на усъвършенствани чипове на фона на глобалния ентусиазъм около изкуствения интелект.

Тримесечната нетна печалба на TSMC нараства с 8,9% на годишна база, но солидните резултати бяха засенчени от перспективите на компанията за индустрията.

Очакваният сега растеж на полупроводниковата индустрия, с изключение на чиповете с памет, е около 10% тази година спрямо прогноза за напредък от „над 10%“ преди три месеца.

„Макроикономическата и геополитическа несигурност продължава, което потенциално оказва влияние върху потребителските настроения и търсенето на крайния пазар“, каза главният изпълнителен директор на TSMC C.C. Уей по време на обявяването на печалбите, предава WSJ.

Секторът на чиповете се сблъска с постпандемично пренасищане на инвентара в цялата индустрия през 2023 г. Въпреки че TSMC очаква стабилно търсене от високопроизводителния компютърен сегмент, който включва AI чипове, и леко възстановяване в сегмента на смартфоните, останалата част от пазара остава слаба. По-рано компанията очакваше търсенето от автомобилния сектор да се увеличи тази година, но сега очаква свиване, каза Уей.

Според анализатори по-слабите прогнози не са изненада, тъй като компанията за автономно управление Mobileye Global вече е предупредила за пренасищане на доставките на автомобилни чипове по-рано тази година.

TSMC все пак запазва прогнозите за растеж на приходите от нисък до среден диапазон от 20% в щатски долари, като „търсенето, свързано с AI, е много, много силно“, посочи Уей.

Въпреки по-ниските прогнози на TSMC за секторен растеж, анализаторите на Citi смятат, че производителят на чипове остава дългосрочен победител в сектора и може да продължи да доминира индустрията „благодарение на стабилната си позиция и обещаващото търсене на AI“.