Гигантът за производство на чипове Nvidia навлиза в „територия на корекция“, като акциите му са се понижили с 10% от най-скорошния си връх при затваряне за всички времена, пише CNBC.

Компанията, която произвежда графични процесори - или GPU - е ключов победител от бума на изкуствения интелект, повишил търсенето на нейните чипове.

Графичните процесори на Nvidia обикновено се използват за приложения с интензивни изчисления, като например ChatGPT – ботът на OpenAI. Сървърните чипове на компанията също така са ключов компонент на центровете за данни.

Финансовото представяне на компанията беше титанично през изминалата година. Nvidia отчете скок от 486% в печалбата на акция през последното тримесечие на 2023 г., воден от огромното търсене на чипове заради популярността на генеративните AI модели.

Акциите ѝ обаче са под натиск през последните две седмици, посочва CNBC. Те са се понижили с 10% от последния си връх при затваряне за всички времена от $950 за брой, достигнат на 25 март.

Акциите затвориха на цена от $853,54 във вторник, с 2% спад за търговската сесия.

Определенията за това какво представлява пазарна корекция варират, но обикновено за такава се смята продължителен спад от 10% или повече от историческите върхове.

Точната причина за движението надолу не е ясна, посочва още CNBC.

Инвеститорите може да печелят от акциите след невероятен ръст от над 200% през последните 12 месеца.

Във вторник обаче конкурентът Intel представи новия си AI чип Gaudi 3, насочен към захранване на големи езикови модели - крайъгълната технология зад генеративни AI инструменти като ChatGPT на OpenAI.

Intel заяви, че Gaudi 3 е над два пъти по-енергийно ефективен от H100 на Nvidia – най-модерната графична карта на чип гиганта в САЩ – и може да управлява AI модели 1,5 пъти по-бързо.

Анализатори от D.A. Davidson казват, че очакват алтернативи като модела на френския Mistral и системата LLaMA на Meta да намалят търсенето на акциите на Nvidia с течение на времето.

„Въпреки че се очаква Nvidia да отбележи грандиозна 2024 г. (и може би 2025 г.), ние продължаваме да вярваме, че последните тенденции ще създадат значителен цикличен спад до 2026 г.“, казват анализаторите, цитирани от CNBC.