Странните и страшни същества са добре познати на Кристобал Валенсуела.

Като съосновател и главен изпълнителен директор на Runway, петгодишен стартъп от Ню Йорк, разработващ инструменти за изкуствен интелект за видео, продуктът му вдъхва живот на цяла плеяда сюрреалистични герои – от променящи формата си кукли до танцуващи гиганти с деформирани лица.

Днес над младата компания е надвиснала внушителната сянка на OpenAI, която представи най-новото си творение: Sora, инструмент за преобразуване на текст във видео.

Той прави точно това, което и Runway, а в някои случаи може би по-добре, пише Fortune.

Sora позволява на потребителите да въведат конкретно описание на сцена – например жена, която върви по изпълнена с локви улица, или огнедишащ дракон в полет – и за няколко минути да гледат видеоклип, който изглежда като създаден в Холивуд.

Представянето на инструмента предизвика спекулации за предстоящите промени на хоризонта на развлекателната индустрия. Като по поръчка, режисьорът Тайлър Пери заяви, че заради Sora отлага планираното разширяване на продуцентското си студио в Атланта на стойност 800 млн. долара.

За технологичните компании пренасянето на магията на изкуствения интелект във видеото е огромна възможност, която обхваща филми, телевизия, видеоигри, реклама и процъфтяващата индустрия на инфлуенсърите.

От основаването си през 2018 г. Runway навлезе на много от тези пазари, като изгради отношения с телевизионни и филмови студия, които използват инструментите ѝ за редактиране с AI, допринесе за клипове на изпълнители като Кание Уест и заслепи творците със своето приложение за превръщане на текст във видео.

Почти за една нощ, пазарът, който Runway тихомълком оформяше при свои условия, се превърна в бойно поле.

Всъщност, не става въпрос за малка компания – миналата година тя набра 141 млн. долара финансиране от спонсори, включително Google и Nvidia, и вече може да се похвали с оценка от 1,5 млрд. долара.

Сега тя е изправена пред предизвикателство от съперник, няколко пъти по-голям и е ръководен от най-влиятелния предприемач в индустрията на изкуствения интелект, съоснователя на OpenAI Сам Алтман.

"И преди сме се борили с няколко други Голиата", казва Валенсуела.

Той е първият, който признава, че проблемът е по-голям от конкурентен двубой между две добре финансирани компании. Видео експанзията на AI е сред най-сериозните изпитания за технологията с много високи залози.

Стартъпът срещу Силициевата долина

Със седалище в Ню Йорк, Runway изгражда бизнеса и културата си на хиляди километри от Силициевата долина (въпреки че вече има филиал в Сан Франциско).

Съоснователите Кристобал Валенсуела, Анастасис Германидис и Алехандро Ортис, не се вписват в типичната форма на технологични предприемачи.

Триото имигранти с образование киното, компютърните науки, дизайна и иконометрията се запознават в програмата за интерактивни телекомуникации на Нюйоркския университет и се чувстват по-добре, когато говорят за историята на киното, отколкото за капиталовите таблици.

Ето защо целта на Runway е да даде възможност на по-широк спектър творци, които досега не са могли да реализират своите филмови виждания, като предостави инструменти за "99% от света", за които Валенсуела казва, че не са били чути.

Филмовият фестивал за изкуствен интелект, организиран от Runway, който се провежда за втора година, получава хиляди кандидатури от цял свят и раздава награди за десетки хиляди долари за късометражните филми, които най-добре показват кинематографичния потенциал на изкуствения интелект.

Runway получи и лично признание чрез отличения с "Оскар" през 2022 г. филм "Всичко, навсякъде, наведнъж". Еван Халек, художник на VFX за продукцията, призна пред Variety, че инструментът за изкуствен интелект на Runway е спестил много време на малкия екип.

Усещане за неотложност

На един толкова бързо развиващ се пазар като този на генеративния изкуствен интелект, историята и лоялността може да не са толкова важни, колкото новите лъскави функции на конкурентите.

OpenAI показа, че може да се движи със страхотно темпо: Нейният модел за генериране на текст GPT се разви от GPT-2 до GPT-4 (според слуховете броят на параметрите, използвани от модела, се е увеличил 1000 пъти) за четири години. DALL-E, генераторът на изображения на OpenAI, е в третата си версия.

Засега видео дебютът на OpenAI, колкото и впечатляващ да е той, е само демонстрация; компанията не е посочила дата, на която Sora ще бъде достъпна за широката публика.

Но Валенсуела признава, че OpenAI е вкарала чувство за спешност в работата на Runway. "Сега е моментът да се ускорим и да започнем да правим повече от това, което винаги сме мислили и ще продължим.", казва той.

Със своите около 85 служители Runway значително отстъпва на OpenAI, която в края на миналата година има над 700 служители (въпреки че тази работна сила е разпределена в други проекти, различни от видео, като например водещия продукт GPT). Още едно огромно предимство е съюзът с Microsoft, който включва инвестиция от 13 млрд. долара от софтуерния гигант.

И разбира се, Сам Алтман, бившият ръководител на инкубатора за стартъпи Y Combinator, чийто статут в елитната парична и властова структура на Силициевата долина е почти несравним.

След като през ноември за кратко беше отстранен от OpenAI в резултат на "срив в доверието" към борда, Алтман отново е начело и е по-силен от всякога, тъй като не спира в стремежа да създаде изкуствен свръхинтелект, който по думите му, ще доведе до безпрецедентен бум в производителността и богатството.

Това е различна визия от тази на Валенсуела, художника, станал главен изпълнителен директор, който миналата година заяви пред технологичния сайт The Information, че "не всеки се опитва да създаде Бог".

Каменистият път към върха

Въпреки високата цел на Runway да демократизира филмопроизводството, изкуственият интелект е трудна тема в Холивуд. И едно от големите неизвестни в новата конкурентна надпревара за видеопазара е обратната реакция, която може да предизвика.

Миналогодишните стачки подчертаха опасенията, че AI ще унищожи работните места в индустрията. Студиата обещаха да не заместват с AI сценаристите и актьорите, но експертите смятат, че темпото на развитие ще превърне технологията в основен проблем, когато договорите на профсъюзите изтекат през 2026 г.

Авторското право е друга мина. През февруари Runway, заедно със Stability AI и Midjourney, бяха подложени на колективен иск от артисти, които твърдяха, че моделите на стартъпите за изкуствен интелект са обучени върху техни произведения без разрешение. Защитата на Runway е, че тези художници всъщност не могат да покажат примери, че компанията е направила копия на произведенията им.

Потенциалът на AI видеото да генерира ултрареалистична дезинформация, вече започва да бие тревога в световните правителства.

Някои привърженици на изкуствения интелект сравняват по-широките сътресения в индустрията с това, което са изпитали художниците с появата на фотоапарата – явление, довело до импресионизма и други прочути днес стилове на модерното изкуство.

Валенсуела дава пример с оркестрите, които някога са осигурявали музика на живо за немите филми: Когато те изчезват, се появяват нови професии като звукорежисьор и художник на специални ефекти.

"Смисълът е да продължим да се развиваме", казва той. "Вероятно няма да се нуждаете от нито едно от нещата, които сте използвали или изисквали през последните 50 години, за да правите страхотни филми."

Валенсуела нарича тази зараждаща се тенденция златна ера на филмопроизводството Холивуд 2.0.

Навлизането в технологичния език е показателно за това, което предстои, както за Runway, така и за основателя ѝ, който обича да носи черна тениска и дънки, с които не изглежда по-различен от модния стил на Стив Джобс, Марк Зъкърбърг, а напоследък и на Сам Алтман.

Ако опитът на Runway да завладее Холивуд чрез изкуствен интелект се окаже успешен, нюйоркският стартъп може да се превърне в самостоятелна технологична компания.

Но преди това, Валенсуела и другите двама съоснователи ще трябва да се преборят с властващия в Силициевата долина Голиат на изкуствения интелект, допълва Fortune и представя кратка съпоставка между двамата конкурента.

Битката за Холивуд 2.0 Runway vs. OpenAI

Runway

Щаб на компанията: Ню Йорк

Основана: 2018 г.

Изпълнителен директор: Кристобал Валенсуела

Служители: 85

Продукти: Gen-2, AI Magic Tools

Основни инвеститори: Google, Nvidia, Salesforce, Felicis

Финансиране: 238 милиона долара

Оценка: 1,5 милиарда долара

OpenAI

Централа: Сан Франциско

Основана: 2015 г.

Главен изпълнителен директор: Сам Алтман

Служители: Над 700

Продукти: ChatGPT, DALL-E, Sora

Основни инвеститори: Microsoft, Khosla Ventures, Thrive Capital

Финансиране: над 13 млрд. долара

Оценка: 86 млрд. долара