Стойността на водещия световен производител на чипове Nvidia достигна 2 трилиона долара, но космическата сума не влияе на решението на борда да не изплаща бонуси за изминалата година.

Макар да звучи парадоксално, компанията не е постигнала финансовите цели за фискалната 2023 г. по оперативните приходи и в резултат на това е изплатила нулеви парични бонуси на своя екип, а придобиването на акции, базирано на резултати, не се е осъществило, съобщава Fortune.

Потърпевш от тази политика е самият основател и изпълнителен директор Дженсън Хуанг.

За последен път управителният съвет е повишил бонусите на Хуанг през фискалната 2022 г. на 2 млн. долара с възможност за присъждане на 200%, или 4 млн. долара, което е сравнително нищожна сума за толкова влиятелен главен изпълнителен директор в областта на технологиите.

Заплащането му остана на това ниво преди комисията по възнаграждения към борда на директорите миналия месец да обяви нов план за фискалната 2025 г. (тя се отнася до финансовата година на компанията, която приключва на 26 януари 2025 г.)

Въпреки това, докато 96% от общото възнаграждение на Хуанг зависи от корпоративните цели за ефективност, само 56% от възнаграждението на другите изпълнителни директори зависи от същото.

През фискалната 2023 г. бордът на Nvidia е увеличил потенциалните стойности на изплащане на акциите на висшите мениджъри с 2 млн. долара или средно с около 22% за всеки ръководител.

Най-нископлатеният изпълнителен директор е реализирал 14,8 млн. долара, когато неговите 75 510 акции са придобили права през фискалната 2023 г., сочат данните на компанията.

"Сметката, която много технологични инженери правят в момента, е между едно от двете – дали да се присъединят към ракетния кораб на Nvidia или просто да си построят свой собствен", коментира Халед Хюсеин, главен изпълнителен директор на платформата за набиране на таланти Betterleap.

"Сравнително конкурентен" план за възнаграждение

Финансовите бонуси на Хуанг включват единици акции за постигнати резултати, които могат да бъдат придобити за период от четири години въз основа на постигането на определени цели за годишен оперативен доход, известни като SY PSU.

Неговият план за възнаграждение включва втори вид награди за дялове за постигнати резултати, основани на тригодишна обща възвръщаемост на акционерите (TSR) спрямо S&P 500, които могат да бъдат придобити за период от три години, известни като MY PSUs.

Миналата година компанията не успя да постигне целта си за оперативни приходи без GAAP от 13,2 млрд. долара, като достигна само 9 млрд. и поради това SY PSUs за 2023 г. не бяха придобити.

Въпреки това тригодишната относителна TSR между фискалните 2021 г. и фискалната 2023 г. е 189%. По този начин действителните резултати на Nvidia надхвърлиха целта на разтегливия оперативен план на компанията и ръководителите спечелиха максималното придобиване на MY PSUs.

"Това е доста конкурентна програма", обяснява Британи Маккантс, партньор в адвокатската кантора Barnes & Thornburg, цитирана от Fortune. Връзката с TSR е ключов дългосрочен аспект на компенсационната схема, допълва тя.

"Бурният интерес на пазара към компанията наистина е подчертан чрез историята на рязкото увеличение на цената на акциите ѝ. Това, че влиза в пакета за възнаграждение, подсказва, че е частта от възнаграждението, която хората на изпълнително ниво вероятно ще оценят най-много.", смята адвокатът.

Говорител на Nvidia отказа да коментира темата.

Въпреки че миналата година Nvidia не е изплатила бонуси на ръководителите заради непостигнати цели за приходи, специалистите по набиране на персонал твърдят, че заплахата от отлив на таланти е малка, като се има предвид навикът на Хуанг да награждава служителите с акции, чиято цена се е повишила с 81% от началото на годината досега.

Пазарната капитализация на Nvidia надхвърли 2 трилиона долара през февруари, след като компанията обяви високи приходи и влезе клуба на мултимилиардите с Microsoft и Apple.

Но въпреки нарастващата популярност на Nvidia и масовизирането на изкуствения интелект, екипът на Хуанг е посветен на компанията и потенциалните милиони в акции, които могат да отключат, ако задържат своя дял. "Nvidia е публична компания, така че тези акции са толкова добри, колкото и парите в брой, и служителите държат на тях. Никой не продава", допълва Хюсеин.

Забележително е, че възможността за бонус на основателя Хуанг се увеличава от 4 млн. долара през фискалната 2024 г. на 6 млн. долара за фискалната 2025 г. Това е третият път, в който управителният съвет на Nvidia повишава годишния му паричен бонус за последните пет години.

И въпреки че бонусите в Nvidia се получават въз основа на постигането на целите за приходите, бонусът на Хуанг е определен като процент от основната му заплата, допълва Fortune.

Собственият капитал управлява всичко в Nvidia

Подобно на повечето технологични компании, лъвският пай от възнаграждението на ръководителите на Nvidia се предоставя под формата на собствен капитал.

Компанията не плаща високи заплати и бонуси, но Хуанг раздава на служителите награди за дялово участие именно поради дългогодишната си увереност, че тя ще продължи да се развива и служителите ще забогатеят от дяловете си.

Желанието на конкурентите да привлекат инженери, генерални мениджъри и изпълнителни директори от Nvidia е силно, но поради високите нива на непридобит капитал, с които те разполагат, специалистите по подбор на персонал не постигат успех в извличането на таланти от компанията, твърдят експерти.

При някои технологични компании има момент, в който става възможно да примамите някого в зависимост от това кога ще бъде разпределен собственият му капитал, но с плана на Nvidia ръководителите винаги виждат печалба в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, обяснява Дора Вел, главен изпълнителен директор на Vell Executive Search.

На този фон, горещият интерес към талантите в областта на изкуствения интелект разпали истинска война на наддаване между технологичните гиганти, която накара Илон Мъск да повиши заплатите на инженерите от Tesla.

Милиардерът определи това като "най-безумната война за таланти", която някога е виждал – дори по-ожесточена от 2015 г., когато успя да откраден Иля Суцкевер, ключовия мозък зад възхода на OpenAI, от екипа на съоснователя на Google Лари Пейдж, припомня Fortune.