Китайските университети и изследователски институти наскоро са се сдобили с високотехнологични чипове за изкуствен интелект на Nvidia, въпреки че миналата година САЩ разшириха забраната за продажба на подобни технологии в Китай.

Преглед на стотици тръжни документи, извършен от Reuters, показва, че 10 китайски организации са придобили усъвършенствани чипове Nvidia, вградени в сървърни продукти, произведени от Super Micro Computer Inc., Dell Technologies Inc. и тайванската Gigabyte Technology Co Ltd., след като на 17 ноември САЩ разшириха ембаргото, за да наложат лицензионни правила на повече чипове и държави.

По-конкретно, сървърите са съдържали някои от най-модерните чипове на Nvidia, според неотчетените досега търгове, изпълнени между 20 ноември и 28 февруари. Въпреки че САЩ забраняват на Nvidia и нейните партньори да продават усъвършенствани полупроводници в Китай, включително чрез трети страни, продажбата и покупката им не са незаконни в самия Китай.

11-те продавачи на чиповете са били малко известни китайски търговци на дребно, като все още не е ясно дали при изпълнението на поръчките те са използвали запаси, придобити преди САЩ да затегнат ограниченията за износ на чипове през ноември.

В коментар на новината, от Nvidia посочват, че в офертите става дума за продукти, които са били изнесени и широко достъпни преди ограниченията.

"Те не показват, че някой от нашите партньори е нарушил правилата за контрол на износа, и са незначителна част от продуктите, продавани в световен мащаб", категоричен е говорител на компанията.

Производителите на сървъри пък казват, че са спазили приложимите закони, но ще проведат допълнително разследване.

Сред купувачите са Китайската академия на науките, Институтът за изкуствен интелект в Шандун, Администрацията за земетресения в Хубей, университетите в Шандун и Югозападния регион, компания за технологични инвестиции, собственост на правителството на провинция Хейлундзян, държавен център за авиационни изследвания и център за космически науки.

Даниел Геркин, партньор във вашингтонската юридическа кантора Kirkland & Ellis, коментира, че чиповете на Nvidia може да са били пренасочени към Китай без знанието на производителя, предвид липсата на видимост във веригите за доставки.

Ако производителят е извършил достатъчна проверка, "вероятно за правителството на САЩ би било предизвикателство да предприеме действия за принудително изпълнение", казва той.

Министерството на търговията на САЩ посочва пред Reuters, че не може да коментира евентуални текущи разследвания, но добавя, че неговото Бюро за промишленост и сигурност следи отклоняването на чипове с ограничен достъп, извършва проверки на крайната употреба и проучва потенциални нарушения.

„Длъжностните лица ще разследват достоверни твърдения за нарушения, включително чрез използване на фиктивни дружества“, предупреждава говорител на институцията.

От Nvidia са категоричени също така, че системите, изградени с нейните графични процесори (GPU) - чипове, които разделят компютърните задачи на по-малки части и ги обработват заедно - и препродавани от трети страни, трябва да отговарят на ограниченията на САЩ.

"Ако установим, че някой продукт впоследствие е бил препродаден в нарушение на правилата за експортен контрол на САЩ, ще работим с нашите клиенти, за да предприемем съответните действия", акцентира говорителят на доставчика.

Super Micro заявява на свой ред, че е спазила изискванията на САЩ за продажба и износ на GPU системи в региони и страни, които изискват лицензи:

"Ако ни стане известно, че трета страна е изнасяла или реекспортирала без необходимите лицензи, ние разследваме въпроса и предприемаме съответните действия".

В писмо до информационната агенция от името на Super Micro американската адвокатска кантора Clare Locke казва, че нейният клиент "надхвърля изискванията на ограниченията за износ в САЩ", като активно предприема стъпки, за да гарантира, че клиентите му не ги нарушават.

Във връзка с офертите, в които са посочени нейните продукти, Super Micro казва, че те представляват "по-старо поколение или сървъри с общо предназначение, които не са способни на най-мащабните операции с изкуствен интелект, които са били налични в Китай преди въвеждането на разпоредбите за контрол на износа".

"От нашите дистрибутори се изисква да спазват всички приложими глобални разпоредби за контрол на износа. Ако ни стане известно, че дистрибутор на едро или на дребно не спазва тези задължения, ние предприемаме съответните действия, включително прекратяване на отношенията ни", заявява и говорител на Dell, а такъв на Gigabyte - че компанията стриктно спазва тайванските закони и международните разпоредби.

Тези сделки обхващат само част от покупките на китайските държавни структури, но показват ясно, че Китай все още има достъп до усъвършенствани чипове, които според американски официални лица биха могли да подпомогнат употребата на изкуствения интелект за военни приложения, като например модернизацията на китайските отбранителни сили или за разработване на оръжия като хиперзвукови ракети.

Всяка от покупките е ограничена до няколко сървъра и няколко десетки забранени чипа. Въпреки това те биха могли да бъдат полезни за обучение на модели и провеждане на напреднали изследвания, категорични са анализатори. Още повече, че в офертите - на стойност между 71 500 и 1,86 млн. юана, или около 10 000 и 259 000 долара - не са посочени предвидените случаи на употреба.

Дружествата и лицата, обвинени в нарушаване на контрола върху износа на САЩ, могат да бъдат подложени на граждански или наказателни санкции, включително глоби в размер на стотици хиляди долари и до 20 години затвор за физически лица.

Миналата година Reuters съобщи, че в Китай се е появила нелегална търговия с чипове на Nvidia на пазара за електроника в Шънджън, преди САЩ да разширят ограниченията си.