Белият дом отпуска на Samsung Electronics финансиране в размер на $6,4 млрд. за изграждане на завод за компютърни чипове и изследователски клъстер в Тексас.

Сумата е само част от инвестиция, която – с частни средства, се очаква да надхвърли $40 милиарда. „Проектното предложение ще изстреля Тексас в екосистемата на високотехнологичните полупроводници“, казва Джина Реймъндо, министър на търговията. Тя добавя, че този ход ще доближи САЩ до целта им да произвеждат 20% от полупроводниците в света до края на десетилетието.

Реймондо очаква проектът да разкрие поне 17 000 работни места в строителството и над 4500 в производството.

Клъстерът на Samsung в Тейлър, щата Тексас ще включва две фабрики – за 4- и 2-нанометрови чипове, център за научноизследователска и развойна дейност и съоръжение за опаковане. Първият завод ще започне работа през 2026 г., а вторият – през 2027 г., според правителството.

Финансирането ще бъде използвано и за разширяване на съществуващо предприятие на Samsung в Остин, Тексас.

Лаел Брейнард, директор на Националния икономически съвет към Белия дом, казва, че така Samsung ще може да произвежда чипове в Остин директно за Министерството на отбраната. Достъпът до модерни технологии се превърна в основен проблем на националната сигурност в условията на конкуренция между САЩ и Китай, припомня CNBC.

В допълнение към сумата от $6,4 млрд., от Samsung Electronics ще поискат и инвестиционен данъчен кредит от Министерството на финансите на САЩ.

По-рано Белият дом обяви условия за подкрепа на проекти на други производители на чипове – включително Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), в цялата страна.