Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг знае, че е управлява твърдо компанията си и не съжалява за това.

В скорошно интервю за CNBC служителите в централата в Санта Клара заявиха, че предприемачът е "взискателен", "перфекционист" и "не е лесно да се работи за него".

Самият Хуанг, който през 1993 г. става съосновател на производителя на чипове, а стойността му днес надхвърля 2 трилиона долара, заяви, че това го описва "перфектно".

"Трябва да е така. Ако искаш да правиш необикновени неща, не би трябвало да е лесно", убеден е той.

Не за първи път лидерският стил на Хуанг попада под светлината на прожекторите. По-рано той е признавал, че има "50 преки подчинени", за да спре развитието на ненужни управленски нива в компанията – повечето главни изпълнителни директори имат около 10 преки подчинени. Освен това, очаква висшите ръководители да работят независимо, с малко напътствия и претенции.

В епохата на съпричастните лидери тактиката на Хуанг може да е противоречива, но експертите казват, че трябва да си безмилостен, за да управляваш една от най-големите компании в света.

"Той е в известна степен безкомпромисен", обяснява пред CNBC Владислав Ривкин, доцент по организационно поведение в Trinity Business School. "Той е лидер на компания, оценявана на трилиони долари, и е преминал през много тежък процес на подбор."

Много по-малки компании са фалирали, но Nvidia оцеля, отбелязва Ривкин и допълва: Трябва да си устойчив, за да работиш на такова ниво.

Престоят на Хуанг в Силициевата долина е продължил над три десетилетия, което е "доста рядко срещано", според Санкалп Чатурведи, професор по организационно поведение и лидерство в Imperial College Business School.

Служителите в престижна компания като Nvidia обикновено имат други възможности, но "те избират да останат толкова дълго, колкото могат", казва Чатурведи, което предполага, че Хуанг прави нещо правилно.

Nvidia като добре смазана машина

Имигрантският произход на Дженсън Хуанг е изиграл роля за оформянето на стила му на ръководство, казват експертите по поведение пред CNBC.

Милиардерът е роден в Тайван през 1963 г., а след това родителите му го изпращат в САЩ, когато е на 9 години, въпреки че не говори английски. Прекарва известно време в интернат, където е безмилостно тормозен, според профила му в New Yorker. Като тийнейджър приема работа на непълно работно време, работи като мияч на чинии в ресторант Denny's и дори почиства тоалетни.

Сега Хуанг демонстрира "ориентиран към задачите" стил на ръководство, в който се отдава голямо значение на изпълнението на задачите, поставянето на амбициозни цели и следенето на изпълнението им. Това напомня за имигрантския произход и трудовата етика, където преобладава убеждението, че "за да напреднеш, трябва да работиш здраво", допълват експерти.

Лидерите, ориентирани към задачите, могат да бъдат ефективни, защото са склонни да предизвикват служителите си, обяснява Ривкин. "Имаме доказателства, както в областта на лидерството, така и в изследванията на мотивацията, че предизвикателствата могат да мотивират хората и да доведат до върхови резултати", допълва той.

Това, че е трябвало да се бори за успех от ранна възраст, показва, че той предпочита да упражнява висока степен на контрол върху всеки аспект на компанията, обяснява Чатурведи. "Той разбира организацията си като машина, мисли за планове, мисли за икономика", допълва той.

Въпреки че този подход се е отплатил през десетилетията, Хуанг може би е пренебрегнал други лидерски качества.

Има ли почва за емпатично лидерство

В крайна сметка, експертите смята, че лидерският стил на Дженсън Хуанг може да бъде подобрен.

"Мисля, че грижата за благосъстоянието, признаването на служителите като хора, а не само като работници, може да бъде нещо в тази посока", казва Ривкин. Но да бъдеш лидер, ориентиран към хората, и да отговаряш на нуждите им е "много взискателно", обяснява той. То изисква да се помнят имена и да се поддържат отношения с много хора, съгласен е Чатурведи.

"Да си ориентиран към задачите изисква много по-малко енергия, защото поставяш задачата, определяш крайния срок, етапа, проверяваш го и това е почти всичко. Не ви интересува кой върши работата", казва Ривкин.

Единственото нещо, което сериозно липсва на Хуанг с 50 преки подчинени, които трябва да управлява, е времето.

"Всички ние разполагаме с 24 часа в денонощието и колкото повече преки подчинени имаме, толкова по-трудно е да координираме. Мога да ви кажа със сигурност, че той се опитва да контролира всяка част от операциите и не координира силите си, а в това се крие проблемът.", смята Чатурведи.

Въпреки всичко това, специалисти от цял свят желаят да станат служители в Nvidia, така че безкомпромисният стил на ръководство на Хуанг очевидно работи, а в компанията винаги ще има свободен портал за таланти.