В понеделник на сцената на една от големите годишни енергийни конференция водещи мениджъри на петролни компании се противопоставиха на призивите за бърз отказ от изкопаемите горива, заявявайки, че обществото ще плати висока цена за замяната на петрола и газа.

Гиганти от индустрията, сред които BP и Equinor, отписаха проекти за възобновяема енергия, а други обявиха, че отлагат целите си за намаляване на парниковите газове заради несигурността при прехода към чисти горива.

Това, както и неочаквано силното търсене на петрол, засили съпротивата на сектора срещу исканията на правителствата и активистите за постепенно прекратяване на разработването на изкопаеми горива. Самите политици също пренасочиха вниманието си към сигурността на енергийните доставки и тяхната достъпност след нахлуването на Русия в Украйна и последния конфликт в Близкия изток.

"Трябва да се откажем от фантазията за постепенното спиране на добива на нефт и газ, а вместо това да инвестираме в тях адекватно, за да отразяват търсенето“, заяви Амин Насър, главен изпълнителен директор на Saudi Aramco, най-големият производител на нефт в света, цитиран от Reuters, под аплодисментите на залата.

По думите му въпреки ръста на електромобилите, слънчевата и вятърната енергия, търсенето на петрол през тази година ще достигне нов рекорд от 104 млн. барела на ден.

„Алтернативната енергия все още не е показала, че може да измести въглеводородите при сегашните изисквания и цени“, добави Насър, отхвърляйки прогнозата на Международната агенция по енергетика за пик на търсенето на петрол през 2030 г.

Други изпълнителни директори на петролни компании подкрепят мнението му, че преходът е „прибързан“. Ваел Саван от Shell, например, посочва, че правителствената бюрокрация в Европа забавя необходимото развитие, а главният изпълнителен директор на Petrobras Жан Пол Пратес - че предпазливостта трябва да надделее над прибързаността.

Главният изпълнителен директор на Exxon Mobil Дарън Уудс е категоричен, че правилата, регулиращи чистите горива, все още не са напълно ясни.

"Ако избързаме или ако нещата се развият по грешен начин, ще имаме криза, която никога няма да забравим", смята Пратес.

"Тук чувате някои много прагматични мнения", допълни на свой ред Мег О'Нийл, главен изпълнителен директор на Woodside Energy, която също отхвърля „опростенческите възгледи, че преходът към по-чисти горива може да се случи с нереалистични темпове". Според нея общественият дебат, свързан с енергийния преход и разходите за него, става все по-поляризиран в много страни.

"Той се превърна в емоционален. А когато нещата са емоционални, става по-трудно да се води прагматичен разговор", смята О'Нийл, като прогнозира, че изграждането на пазар и тестването на някои нови технологии за чисти горива може да отнеме от 20 до 40 години.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм обаче отхвърли мнението на петролната индустрия за възобновяемите горива.

"Това е едно от мненията", каза тя за прогнозата на Насер за продължаващо дългосрочно търсене на изкопаеми горива. "Има и други проучвания, които сочат обратното - че търсенето на нефт и газ и на изкопаеми горива като цяло ще достигне своя връх до 2030 г."

Тя определя прехода към чисти горива "неоспоримо, неизбежно и необходимо преустройство на световната енергийна система", добавяйки обаче, че светът ще се нуждае от изкопаеми горива и в бъдеще.

„Технологиите, които премахват въглерода, са начин да запазим светлината и да продължим да настояваме за чисти енергийни решения", акцентира още тя.

Уудс от Exxon, която е похарчила 4,9 млрд. долара за придобиването на разработчик на технология за улавяне на въглерод, обаче има известни опасения относно изграждането на бизнес модел около водорода и улавянето и съхранението на CO2.

В изказванията си по време на конференцията той заяви, че не е уверен, че компаниите за улавяне и съхранение на въглероден двуокис "непременно ще стигнат до правилното решение" заради високите разходи и липсата на пазарни стимули.