В настоящите кризисни условия хората, на хората е все по-трудно да се справят със своите задължения в условия, когато безработицата нараства неимоверно, заплатите често се намаляват, а за повишение изобщо не може да става въпрос.

Лихвите по кредитите регистрираха значително повишение през последната една година, като перспективата им за следващата година не са много позитивни. Определено няма да сбъркаме, ако кажем, че тези по ипотечните и потребителските кредити са се повишили средно с между 2 и 3%.

На фона на намаляването на лихвите от страна на европейската централна банка, такова в България едва ли ще видим или поне не в близко бъдеще.

Причините са няколко. От една страна, рисковата премия, която се плаща за финансиране на родните банки от техните родителски тела (която е в основата на високите лихви), едва ли ще се понижи.

Икономиката на страната ни тепърва започва да навлиза в рецесия, което е вече факт (след две поредни тримесечия с отрицателен ръст) и това повишава риска. От друга страна, се задава и политическа нестабилност при евентуална невъзможност за формиране на стабилно правителство.

Намаляването на лихвите по кредитите също така трябва да последва такова по депозитите. Жестоката конкуренция за свеж ресурс не е самоцел, а отражение на ликвидната криза. В момента виждаме нива на лихвите по депозити изключително близки до тези по кредитите.

Намаляването на лихвите по депозитите ще е сигурен знак за подобряване на междубанковата ликвидност и ще даде възможност за формиране на нормален лихвен спред - необходимо условие за понижение и на лихвите по кредитите.

Все още обаче, подобни признаци не се дават, което може да означава, че ще продължим да бъдем свидетели на високи нива на лихвите за известен период.

Какво можем да направим в подобна ситуация?

Малко натиск върху нашата банка. Банките разбират сложността на ситуацията и много от тях биха проявили разбиране. Ясно е, че техният бизнес е свързан с това да си получават средствата, а не да стават собственици на имоти.

Много от тях предлагат облекчаване на месечната вноска за известен период, примерно от година. Не чакайте обаче, задължително да ви потърсят за тази опция.

В техен интерес е по-малко хора да се възползват от тази възможност. Това е така, защото от една страна, те не искат да се злоупотребява, а от друга, защото се стремят да приберат повечко пари от лихви (обикновено първите години по-голяма част от средствата, които връщате отиват за лихви и по-малко за главница).

На банките също е ясно, че настоящите високи нива на лихвите едва ли ще се задържат вечно, така че е изгодно да се възползват от тях, което би могло да ги мотивира да не предлагат подобни опции без да им се поиска.

Макар и да е възможно да ви се обадят, за да ви представят някакви облекчени условия, не чакайте това да се случи, а вземете инициативата във ваши ръце.

Най-вероятно ще ви поискат да докажете своите затруднения, което едва ли ще е толкова трудно.

Подобно договаряне от една страна ще облекчи задълженията ви в настоящия труден момент, ще подобри вашата ликвидност, а може и да спестите пари в случай, че след година, лихвите както бяха повишавани, започнат да бъдат и намалявани. А и когато кризата отмине на всички ще е по-лесно да се справят със своите задължения.

И накрая можем да кажем, че банките не са ви приятели, но определено на са ви и враг, защото от вас зависи техния бизнес.