Кои са приоритетите на осигурителния бизнес, които ще бъдат поставени на вниманието на новото управление на страната? Имат ли надежда браншовите организации конструктивен диалог с изпълнителната законодателната власти?

Отговорите - в кратките коментари на председателите на браншовите организации.

Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Господин Абаджиев, кои основни приоритети на бранша, които ще поставите на вниманието на новите управляващи?

За радост, вече имахме възможност да ги представим. Буквално преди дни представители на небанковия сектор проведохме делова среща с икономическия екип на ГЕРБ по тяхна покана, по-специално с икономическия съветник в екипа на партията - г-н Симеон Дянков.

Приоритетите на пенсионноосигурителния бранш, които асоциацията ще предложи на вниманието на новото правителство, са свързани с промените в Кодекса за социалното осигуряване, които новото Народно събрание трябва да приеме. Конкретно, касае се за въвеждане на мултифондовете, подобряване на регулациите, усъвършенстване режима на инвестициите.

Тези предложения са приети вече от предишния Министерски съвет. Остава да влязат за гласуване в пленарна зала на Народно събрание от новите депутати...

Между другото, въпросът с мултифондовете ще бъде предложен на по-широка дискусия. По този повод през септември организираме международна конференция, свързана с функционирането на системата на мултифондовете. Очакваме тогава в България да пристигнат експерти от Европейската федерация, както и представители на страните от Централна и Източна Европа.

Какво друго си казахте на срещата с ГЕРБ?

В общ план на срещата с ГЕРБ поставихме още въпросите за балансиране на смесената осигурителна система у нас и за проблемите на бранша при работата му в условия на криза. Изразихме категоричното си мнение пенсионната реформата да продължи.

Как бяха приети вашите искания и предложения?

Имаме надежда да бъдем поканени и на следващи срещи за разрешаване на поставените въпроси.

Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и изпълнителен директор на ОЗОФ "Доверие"

Д-р Виткова, новите управляващи ще имат задачата да се справят с тежко наследство в здравното осигуряване. Кои основни въпроси ще поставите на вниманието им?

Нашите приоритети са поставени отдавна, но ще ги преповторим отново. Искаме от новите управляващи ясна концепция какво ще се случва в цялата здравна система и в частност в системата на здравното осигуряване (защото разглеждаме последната изолирано от развитието на цялостното здравеопазване). Искаме яснота къде е нишата на доброволното здравно осигуряване в сегашния му вид и ще има ли развитие въобще. Тези въпроси ще поставим на новото мнозинство, още щом го видим структурирано и формулирано. Предстои да направим това и пред Комисията за финансов надзор.

За радост на здравния бранш, тройната коалиция вече няма да стопира с „нищо-правене" реформите. Какви са очакванията ви от новото управление?

Надеждата ни е голяма. Не приемам бездействието в мандата на тройната коалиция като нещо позитивно, защото пропуснатото политическо и обществено време е със сериозни последици. Ако сме благодарни за нещо, то е, че с пасивното отношение не се сътвориха нови проблеми. Оттук насетне новите управляващи са натоварени с още по-голяма отговорност именно заради пропуснатото време. Системата на здравеопазването и здравното осигуряване има толкова много проблеми, че ако управляващата коалиция не излезе с ясна програма какво ще прави през своя мандат, а започне да се запознава в въпросите в движение, това е недопустимо.

Здравеопазването ли е един от най-тежките камъни на шията на новите управляващи?

Здравеопазването по принцип е тежък сектор в условията на финансова криза и винаги виси на шията на всяко управляващо мнозинство. Но особено днес проблемите са толкова големи, че ако то не бъде изведено от думите към делата, потърпевш ще бъде обикновеният гражданин, както винаги.

Един от последните законодателни актове на тройната коалиция бе новосъздаденият Медицински инспекторат, който да следи за правата на пациентите...

С последните промени в Закона за здравето се създаде Медицински инспекторат към Здравното министерство, който да следи дали се спазват медицинските стандарти и правата на пациентите в болниците, който да може да прави проверки по сигнали на граждани и да открива и предотвратява случаи на корупция, както и който да ни надзирава заедно с КФН.

Интересното беше, че при предлагането на промените, в работната група, която трябваше да разработи правилника за прилагане на закона, не бяха включени нито представители на Националната каса, нито на дружествата, а трябва да надзирават и НЗОК, и нас. Няма никаква връзка между този надзор, който ще осъществява инспекторатът на здравното министерство, и КФН.

Отново продължават парадоксите: има лечебни заведения, които продължават да извършват дейност по здравно осигуряване. КФН няма правомощия да влезе в тях. Когато Министерството на здравеопазването ги проверява, то се интересува дали си вършат медицинската дейност и не се интересува, че извършват нелицензирана дейност. Нямам идея защо се създаде този инспекторат, след като управляващите нямаха воля да го структурират и да го довършат докрай. Ето с такива въпроси ще трябва да се сблъскат новите управляващи.

Кога ще предложите вашите искания?

Следващата седмица ще изготвим предложение, което да представим на новите управляващи, защото проблемите вече са толкова големи и много, че чакат много спешното решаване. Дано новият здравен министър е човек, който познава проблемите и в същото време, дано е деен и да има волята да ги разрешава.

Източник: insurance.bg