Икономиката на еврозоната показа признаци на живот във вторник, след като редица показатели очертаха слаб, но все пак положителен растеж за блока, който вече повече от година е на ръба на рецесията.

Индустриалното производство се разширява, а търсенето на кредити нараства, докато очакванията в ключовото проучване на настроенията в Германия също се повишават повече от предвиденото. Това дава известна увереност, след като през последния месец основните показатели имаха тенденция да се разминават с очакванията в негативна посока.

Данните вероятно ще подсилят залозите, че еврозоната все още расте, макар и с най-бавния възможен темп, но едва ли ще попречат на Европейската централна банка да намали лихвените проценти.

Индустриалното производство се е увеличило с 1,8% на месечна база през август, което е малко над очакванията, и е нараснало с 0,1% спрямо година по-рано, благодарение на нарастващото търсене на капиталови и дълготрайни потребителски стоки, съобщи Евростат.

Производството в Германия, най-голямата икономика в блока, е нараснало с над 3% през месеца, което е най-голямото увеличение сред по-големите икономики в блока, въпреки че годишната стойност все още е силно отрицателна.

Високите енергийни разходи, слабото търсене от страна на Китай и засилената конкуренция на други производители отслабиха германската промишленост през последните години, което предизвика някои размисли относно жизнеспособността на икономическия модел на страната.

„Все пак очакванията за промишлеността остават минорни до края на годината“, казва пред Reuters икономистът от ING Берт Колийн. „Списъкът с опасения за индустрията на еврозоната в момента е дълъг и на този етап е доста трудно да се види началото на енергично възстановяване.“

В друг леко обнадеждаващ знак за Германия настроението на инвеститорите се подобрява повече от очакваното през октомври, като индексът на икономическите нагласи ZEW се повишава до 13,1 пункта от 3,6 през септември. Според ZEW очакванията за ниска и стабилна инфлация, залозите за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти и известно леко подобрение в търсенето на експортни стоки допринасят за повишаване на настроенията.

Неотдавнашните мерки за стимулиране на икономиката на Китай също вдъхват известни надежди както за Германия, така и за еврозоната като цяло.

ЕЦБ вече намали лихвите два пъти тази година и почти сигурно ще ги намали отново тази седмица, като също така запази възможността да предприеме още един ход през декември, тъй като инфлацията вече е близо до целта от 2%. Това мотивира анализаторите да очакват, че референтната им стойност ще намалее наполовина от предишния си връх от 4%.

Нарастващото търсене на кредити, което е предвестник на устойчив икономически растеж, също отразява надеждите за по-ниски лихвени проценти. Основен източник на финансиране за корпоративния сектор, те се повишават през третото тримесечие и се очаква по-нататъшно нарастване през последните три месеца на годината. Но движеща сила на експанзията ще бъдат ипотечните кредити за домакинствата, посочват от ЕЦБ въз основа на проучване сред водещите кредитори.

„За първи път от третото тримесечие на 2022 г. насам банките отчетоха умерено нетно нарастване на търсенето на кредити и усвояването на кредитни линии от страна на бизнеса“, посочват от ЕЦБ в тримесечното си проучване сред 156 големи кредитори. „Нетното търсене на жилищни кредити се възстановява силно.“

По-ниските лихвени проценти стимулираха търсенето на корпоративни кредити, добавят от банката, докато ръстът при домакинствата е обусловен от подобряването на перспективите на жилищния пазар.