Очаква се бързото раздалечаване между пазарите на държавни облигации в еврозоната и САЩ да продължи, тъй като все по-неубедителната европейска икономика засилва натиска върху Европейската централна банка да намали бързо лихвените проценти.

Внимателно наблюдаваната разлика между доходността на американските и германските 10-годишни облигации нарасна до най-широката си стойност от юли насам - около 183 базисни точки (б.т.). През последните седмици доходността на американските облигации се повиши, докато германските се покачиха съвсем слабо.

Доходността се движи обратно на цените.

„Смятаме, че тази пазарна динамика ще продължи“, коментира пред Reuters Саймън Бландел, съ-ръководител на отдела за европейски фундаментални облигации с фиксиран доход в управляващия активи за 11,5 трилиона долара BlackRock, който предпочита европейските пред американските облигации.

Докато рязкото ускоряване на ръста на работните места в САЩ през септември подчертава силата на американската икономика, бизнес активността в еврозоната се сви неочаквано през миналия месец.

Трейдърите очакват Федералният резерв на САЩ да забави темповете на растеж след намаляването на лихвения процент с 50 базисни пункта през септември, но тази седмица ЕЦБ е напът да извърши третото си намаление на лихвите от юни насам.

От Goldman Sachs заявиха, че разликата в доходността на американските и германските облигации вероятно ще нарасне до 200 базисни точки - ниво, наблюдавано за последен път в началото на тази година.

„Продължаваме да очакваме, че европейските лихвени проценти ще се представят по-добре от американските, тъй като данните са по-слаби, а централната банка е по-малко склонна към предварително натоварване“, посочват анализаторите на банката.

Разширяващата се разлика в доходността вече се разпространява и на други пазари, като еврото спадна до най-ниското си ниво от около два месеца, тъй като по-високата възвръщаемост привлича инвеститорите към американските облигации, което засилва долара.

Европа се задъхва

Миналата седмица Министерството на финансите на Германия заяви, че най-голямата европейска икономика вероятно ще се свие за втора поредна година през 2024 г. Нейният някога могъщ производствен сектор продължава да изпитва затруднения в резултат на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна.

„Цифрите наистина не са добри“, казва Михаел Вайднер, съпредседател на глобалния отдел за фиксиран доход в Lazard Asset Management. „Нито твърдите цифри, които се отчитат, нито меките цифри по отношение на перспективите и различните показатели. Всички те са доста мрачни, а настроението става все по-лошо.“

Междувременно Франция обеща да повиши данъците и да намали разходите, докато се опитва да намали бюджетния си дефицит. Въпреки че много инвеститори смятат това за необходимо, то ще натежи на растежа във втората по големина икономика в еврозоната.

Рейнот Де Бок, ръководител на отдела за европейска лихвена стратегия в UBS, заявява, че лихвените проценти в еврозоната могат да паднат до 1% през следващата година, ако растежът не се ускори. По думите му намаляването на дефицита във Франция ще действа като спирачка. Друга причина за безпокойство на инвеститорите е забавянето на растежа в Китай, който е ключов търговски партньор.

За разлика от това, изнесеният през септември доклад за заетостта разсея опасенията за рязко забавяне на растежа в САЩ и накара инвеститорите да се откажат от залозите, че Фед ще понижи лихвените проценти с 50 б.т. за втори път на срещата си през ноември.

През септември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че очаква икономиката на САЩ да се разшири с 2,6% през тази година и с 1,6% през 2025 г., в сравнение с темповете на растеж от 0,7% и 1,3% за еврозоната.

Дълбоко намаление на лихвите

Трейдърите очакват ЕЦБ да спре намаляването на лихвените проценти в края на следващата година на приблизително 2%, което е доста над нивата, преобладаващи преди пандемията. В момента основната лихва на ЕЦБ е 3,5%.

И все пак анализаторите на Bank of America са скептични, че икономиката на еврозоната може да поддържа лихвени проценти от 2% - ниво, което много икономисти смятат за „неутрално“ (което нито стимулира, нито ограничава икономическата активност).

„Днешният свят не се различава много от света през 2017-2018 г.: частното вътрешно търсене остава изненадващо слабо“, акцентират стратезите на BofA, ръководени от Ралф Преусер. Те очакват цените на европейските облигации да се повишат.

Но не всички инвеститори са мрачни за перспективите на еврозоната, тъй като посочват по-силния растеж в страни като Испания и Италия.

„Европейските данни са добри и всъщност, в сравнение с очакванията, се подобряват“, казва Лойд Харис, ръководител на отдела за фиксирана доходност в Premier Miton Investors.

Според него пазарите са оценили твърде много намаления на лихвените проценти и очаква доходността на облигациите да се върне нагоре, макар и с повече в САЩ, отколкото в Европа.

„САЩ се различават по това, че имаме повече държавни разходи и по-голямо желание да поддържаме по-голям дефицит, и именно това тласка американската икономика напред“, казва той.