Седмицата ще завърши изключително интересно, с оглед на предстоящия доклад за безработицата в САЩ, смята Александър Николов, ръководител Отдел търговия и анализи в City Capital.

Трейдърите ще очакват ясен сигнал за заемане на позиции и изграждане на по-дългосрочни стратегии. По-неопитните участници на пазара трябва да знаят, че в следобедните часове волатилността ще се повиши много рязко и при заемане на позиции с прекалено силен ливъридж това може да доведе до неприятни последствия и дори до фалит на сметките.

От фундаментална гледна точка анализаторите ще чакат доклада, който ще потвърди или отхвърли натрупаните в последно време притеснения за втора вълна на кризата. В следствие на тези настроения в началото на текущата седмица индексите на борсите в основните финансови центрове отбелязаха сериозни спадове.

Последва стабилизация през последните две сесии, което доказа, че катализаторът за по-сериозни движения, извън установените рейнджове, ще бъде именно докладът за безработица. Отдръпването на трейдърите от рисковите активи доведе до сериозен натиск и върху рисковите валути, като за изминалите дни британският паунд загуби 2.5 цента от стойността си спрямо долара и 3 йени спрямо основната азиатска валута. Сериозен проблем се очертава и продължаващото поскъпване на японската парична единица.

Нееднократно официални лица потвърдиха, че резките движения на валутните пазари в една посока са крайно нежелани и ще доведат до сериозен спад в експортния сектор на икономиката. Същевременно обаче, от Централната банка на Япония са наясно, че успешна интервенция на валутните пазари е възможна само с координирани действия на институциите и в САЩ.

Рязкото повишаване на ликвидността, достигаща по последни данни до 4 трлн. долара дневно прави „изкуствената" намеса на финансовите институции трудна и с изключително краткотраен ефект. Критиците на тези действия посочват за пример и неуспешния опит за задържане на стойността на валутата от 2003-та година.

Към това трябва да се прибави и факта, че към момента в затруднение се намира не само азиатската икономика, но и тези в другите основни икономически зони - САЩ и ЕС. Това означава, че евентуални действия от Федералния резерв и ЕЦБ ще се предприемат само в краен случай, което към момента изглежда малко вероятно.

От техническа гледна точка днешните новини също ще окажат трайно влияние, тъй като най-вероятно ще доведат до установяване на посока на предстоящ средносрочен тренд и излизане от установените рейнджове. За момента индекса Дау Джоунс успя да задържи стойностите си над 10 000, но евентуални разочароващи вести за рязко намаляване на броя на работните места може да доведе до силно движение в низходяща посока на акциите на щатските компании.

Консенсусните данни сочат съкращаване с нови 100 000 работни места за изминалия месец. Стойност, която значително се отклонява от тази цифра, ще доведе до рязко раздвижване на пазарите. Изненада в позитивна посока ще облагодетелства най-много рисковите и доходоносните валути и ще доведе до рязка обезценка на японската йена. От това следва, че най-голям потенциал във възходяща посока ще има кросът GBPJPY, който може да коригира натрупаните загуби от началото на седмицата.

В случай, че данните са по-добри от очакваното, натиск може да се очаква и върху долара, в следствие на поскъпване на енергийните ресурси (петрол, газ), злато и повишаване на стойностите на индексите на фондовите пазари. Разочароващи данни и рязък спад на заетостта ще имат обратен ефект и ще доведат до засилване на опасенията за втора вълна на рецесията и още по-интензивно отдръпване на инвеститорите от рискови активи, казва в заключение Александър Николов.