Броят на жилищата в Испания с неизплащани ипотеки и обявени за продажба от банките може да нарасне три пъти през следващата година, прогнозират специалисти пред финансовото издание Bloomberg.

Около 100 000 къщи и апартаменти вече собственост на банките поради неизплащани кредити са вече на пазара, коментира Фернандо Акура от компанията Pisos Embargados de Bancos в интервю за финансовото издание.

Около една четвърт от тях са обявени за продажба на сайта на компанията от името на 25 банки.

Испанските финансови институции имат отпуснати кредити в размер на 181 млрд. евро и изпитват сериозни затруднения в следствие на тежката криза, засегнала страната.

От 30-ти септември банките реагират много по-бързо и гъвкаво на понижаващите се стойности на имотите, използвани като обезпечение за взетите кредити. На тях им бе дадена свобода да реагират по-бързо без да чакат възстановяване на пазара, който регистрира спад вече три години.

През последните две години близо 2 600 строителни компании и такива, свързани с недвижимите имоти, са излезли от бизнеса, след като нивото на безработица нарасна близо два пъти от 2007 година насам и вече е 20%.

Разходите на банките за изчистване на своите баланси от лоши кредити възлизат на около 70 млрд. евро, основната част от които са от правителствени фондове.

„С промяната на условията за провизии на търговските банки, централната банка насочи дуло срещу техните глави", коментира Фернандо Родригез, основател на консултантската компания за недвижими имоти в Мадрид - R.R. de Acuna & Asociados.

Банките ще се наложи да редуцират много по-агресивно очакванията си за цените на имотите и ще походят към по-агресивни действия, допълва Родригез.

През следващите пет години цените на имотите в Испания е възможно да се понижат с нови 20%, според Родрегез. Основна част от тези понижение се очаква да се случат през следващата година.

От пика им през април 2007 година до момента цените на имотите са се понижили с 22.5%.

Според новите промени от централната банка на Испания, заемодателите трябва да заложат спад в стойността от поне 30% в цените на имотите, ако държат активи за повече от две години.

Те също така трябва да провизират лошите кредити след дванадесет месеца, вместо срокът от 72 месеца при старите изисквания.