Очакваме предстоящата година ще бъде донесе известно стабилизиране на пазара на имоти. Цените на имотите са близо до своите оптимални нива и е малко вероятно да има резки промени в тях, се казва в анализ на Елта Консулт.

Клиентите ще са в изгодна позиция да договорят допълнителни бонуси към офертните цени. Както и преди София ще остане най-привлекателна заради разнообразното предлагане на имоти, по-високата доходност и по-гъвкавото отношение на инвеститорите. През 2011 година ще бъде оптимално време за инвестиране в недвижими имоти, както и за преместване в нови, по-добри офис площи заради възможността за постигане на много добър баланс цена / качество, както и очакваното повишение на пазарните нива.

Докато на инвестиционните пазари в Централна и Източна Европа през втората половина на 2010 положителните сигнали са налице - с ръст на наемите и капиталовите стойности на сградите, в България непроменената доходност заедно с намаляването на наемите води до спад на цените на активите. Очакваме тази тенденция да остане непроменена и в първата половина на 2011.

В офисния сегмент ще се запази дисбалансът между търсене и предлагане, който оказва натиск върху наемодателите. Очакваме до края на първата половина на годината да намалее темпът на спадане на наемите. На наемателите ще се предлагат бонуси като стъпаловиден наем и гратисен период, покриване на разходи за преместване, довършителни работи, обзавеждане на помещенията. Пазарът на офис площи ще продължи да бъде доминиран от тенденцията представените в страната фирми да оптимизират разходите си чрез преместване или предоговаряне на наемите си. Тази тенденция ще направи търсени качествените офисни площи от клас А и B.

Сегментът на търговските площи ще запази стабилни наемни и ценови равнища. И догодина водещо при търсенето на този тип площи ще бъде местоположението и качествените характеристики на търговската сграда, които я правят предпочитана от потребителите. Международните вериги ще развиват присъствието си чрез договаряне на атрактивни финансови условия и добра локация в съществуващите търговски центрове. И през 2011 най-активни в сегмента ще останат хипермаркетите и дискаунтерите. След силния първоначален интерес към помещения в големите търговски центрове, търговците отново ще преоткрият изгодните самостоятелни търговски площи в централните градски части.

В основните логистични пазари в страната - София, Варна и Пловдив има значителен брой нереализирани индустриални и складови площи на етап проект. Макар и в по малка степен, индустриалният пазар ще продължи да бъде засегнат от общия спад на наемните нива на недвижимите имоти в страната. Усвояването на складови и логистични площи ще остава сравнително слабо, като това ще доведе до изравняване на търсенето и предлагането.Финализирането на договорите за наем продължава да е в резултат на продължителни преговори и отстъпки от страна на собствениците на проекти с най-добрата транспортна достъпност, развита инженерна инфраструктура и привлекателност.

Очакваме, че през 2011 ще продължава намалената активност от страна на строителите, които не обявяват нови, мащабни жилищни проекти, а ще завършват започнатите. Реализираните обеми на продажби на новите жилища не задоволяват предприемачите, а от друга страна те не отговарят на очакванията на купувачите. Това ще продължи и преимуществото ще е в полза на купувачите, които не зависят от все още слабото банково кредитиране.

Предимно ще продължат да се търсят малки апартаменти в добрите райони, въпреки че офертните цени на жилищата в централните части, Изток, Изгрев и сега са над очакванията на купувачите. През 2011 очакваме клиентите все повече да търсят имоти разположени в райони с качествена, развита заобикаляща среда и инфраструктура.