Измина една не особено динамична година за родните инвеститори, която можем да характеризираме като цяло с ниска ликвидност и тотална необвързаност с представянето на международните борси.

На фона на изригването на водещите световни пазари – включително и тези на изпадналите в дългова криза европейски страни, индексът на синити чипове SOFIX е на път да приключи годината с минимално повишение.

Пред бъдещите инвеститори, които смятат, че изоставането на родната борса няма как да не бъде поне частично компенсирано през следващата година, на фона на очакванията за продължаващо добро представяне на световните борси са налице няколко начина да се възползват от това. Единия е да участват самостоятелно на борсата, като сами подбират своите инвестиции, а другия да поверят парите си на професионалистите, като закупят акции на договорен фонд.

Ще се спрем на предимствата и недостатъците на това да се доверите на договорен фонд:

ПРЕДИМСТВА

1. Подходящ за хора без специфични знания и умения

На първо място този вариант е подходящ за хора, които нямат достатъчно време, знания, умения или не желаят да отделят усилия за нещо, което не е в професионалната им сфера. Средствата им ще бъдат управлявани от професионални портфолио-мениджъри, които са подготвени за това и най-вероятно разполагат с повече информация.

2. Добра инвестиционна алтернатива в сревнение с депозитите

Не само, че лихвите на депозитите се понижаваха през последната една година, но сега над депозантите ще тегне и данъка върху лихвите по депозитите. Капиталовите печалби все още не се облагат с данък и това ги прави до голяма степен относително добра инвестиционна алтернатива.

3. Много нови и разнообразни продукти на пазара

Не само родните фондове се стараят да предложат нови инвестиционни алтернативи на изстрадалите инвеститори, но на пазара има все повече възможности чрез редистрибутиране на международни фондове, с традиции и исторически резултати в управлението на капитали.

На инвеститорите се предлага широка гама от различни продукти ориентирани към различни рискови профили, както и подпомагане в избора на най-добрата инвестиционна възможност в съответствие с личните предпочитания и склонност към риск.

4. По-добро представяне

По последни данни мнозинството от родните фондове са се представяли значително по-добре от индексът на сините чипове, което е добър знак за професионализма на портфолио мениджърите.

5. Този род инвестиции са добра алтернатива за широко диверсифициране

Понеже все още липсват възможности за търгуване с индекси и инструменти върху тях, създаването на един добре диверсифициран портфейл е изключително трудно и отнемащо време начинание за всеки инвеститор, особено при наличието на един по-малък портфейл. Такова начинание може да е и относително скъпо, предвид на фиксираните такси и комисиони на борсата за сделка, независимо от закупения брой акции.

6. Добра ликвидност

Ликлидността както всички знаем е основен проблем на пазара ни. Инвестирането във взаимен фонд дава възможност за относително бърз достъп до вложените средства независимо от техния размер. Същото не може да се каже, ако сте инвестирали в акции на не особено ликвидни позиции. Бързото излизане от подобна инвестиция при нужда от пари може да е изключително „скъпо“ и с цената на голяма част от печалбата (ако има такава).

7. Достъп до сегменти, които иначе са недостежими за малките инвеститори

Ако например искате да се облагодетелствате от поскъпването на земята, можете лесно да направите това чрез борсата, без да ви се налага да купувате физически земеделска такава. Тук няма изискване и за размера на инвестицията, за разлика от необходимостта за по-значителна такава при реалното и закупуване. Липсват и значителните транзакицонни разходи и досадни административни изисквания, в сравнение с физическото й закупуване.

ПРОТИВ

Може би основната теза против тук би бил фактът, че имате достатъчно знания, умения, опит и време сами да осъществявате и подбирате активите към които да насочите своите средства. Ето и други аргументи в тази насока:

1. Не отговарят на специфичните ви изисквания

Тъй като фондовете трябва да отговорят на средните потребности и изисквания към риск на много на брой инвеститори, то най-вероятно бихте направили компромис със собствените си предпочитания при влагане на средства във фонд.

2. Разходите понякога може да са значими

Докато при формирането на по-малки портфейли разходите за комисиони могат да набъбват значително от инвестираната сума, то за по-големи суми инвестирането във фондове може да е доста разточително от разходна гледна точка.

Таксите събирани от фондовете са обикновено между 2 и 4% от инвестираната сума, като могат да достигат максимум до 5%-

3. Допълнително натоварване на доходността

Фондовете имат и една разточителна структура, поради изискванията от КФН, което допълнително яде от доходността им, в случай че са се представили добре.

4. Често изостават

Обикновено представянето на фондовете е по-добро в тежки за борсата моменти, каквито бяха последните години. Поради тежката си и тромава портфейлна структура традиционно фондовете изостават със своето представяне зад основните индекси в моменти на ръст.

Тоест фондовете не са особено подходящи за тези, които очакват ръст на борсата и са склонни да са значително по-агресивни.

До голяма степен преминаването от консервативна позиция, предприета към настоящия момент от повечето колективни схеми, с цел предпазване на капитала, към по-агресивна такава ще е дълъг и сложен процес. Така инвеститорите най-вероятно ще изтърват първата фаза на ръст през която обикновено се реализира около една четвърт от ръста по време на бичи цикъл.

Изоставащото представяне на фондовете в моменти на ръст нееднократно се потвърждаваше в минали моменти на повишение на индексите.

5. Участване в тежко наследство

Друг фактор срещу инвестирането във фонд е фактът, че се онаследяват портфейли, които най-вероятно не отговарят на новата действителност.

Тежките времена за борсата и многото тегления от отворените фондове, ги „обезкървиха“ и направиха трудноподвижни и с малко възможности да преструктурират портфейлите си.

Така повечето фондове са с портфейли, правени преди години, които най-вероятно не отговарят на новите реалности, свързани с компаниите.

Напълно е възможно инвеститорите да участват в портфейли, където влизат и много малки, и неликвидни позиции, които бяха модерни преди няколко години, а към днешна дата излизането от тях и пренасочването им към други места да е почти невъзможно.