Само в рамките на 6 километра природата е създала 46 водопада. Каньонът на водопадите се намира в близост до Смолян, само на няколко километра от града.

За улеснение на туристите е създадена екопътека, която върви през природния резерват Сосковчето. Началото й започва от стар римски мост, като целият маршрут е обозначен със знаци и табели.

Пътеката върви срещу течението на река Герзовска и предлага на туристите гледка към невероятните водопади. Най-високият от тях е Орфей - около 70 метра. Това е и водопадът с най-голяма височина в Родопите.

Много често, ако човек се загледа, във водите му може да се види дъга. Местните са му дали името на легендарния певец заради приликата му с арфа.

По-малки, но също толкова забележителни, са Камен улей, Сърцето, Казаните и други. Всички те са получили имената си от характерните форми, с които се отличават.

Екопътеката може да бъде извървяна за около четири часа спокоен ход, като туристите непрекъснато се прехвърлят от единия на другия бряг на реката чрез 18 малки мостчета.

И понеже се намират в природен резерват, не е изключено да видят защитени растения, като родопски крем, или животни, като диви кози, например.

Снимки: Wikimapia