Казват, че единственото постоянно нещо в живота е промяната. Книгите по история дават един поглед върху хода на времето, но има също така някои паметници от истинския живот, които говорят за миналото по свой начин.

Докато част от тези паметници биват добре поддържани и съхранявани, други, които са частично или напълно разрушени, често представляват по-голям интерес.

Представяме ви селекция на няколко от най-призрачните изоставени места из цял свят. Всяко едно от тях носи специален чар. Под целия прах, ръжда и пукнатини тук има истории на хора, които са живели, молели са се или пък са взимали разписанието на влака.

Когато се опитате да си представите тези хора и техните животи, всяка снимка получава специфична аура на носталгия.

От друга страна, серията снимки, които ще видите, хвърлят светлина върху това как неща, които са служели на човека, постепенно биват върнати на природата.

1. I.M. Охладителна кула, Белгия

Това са части от охладителна кула и стара електроцентрала в Монсо, Белгия. Структурата, наподобяваща тромпет в средата, е доставяла гореща вода до съоръжението, която след това е била охлаждана, стичайки се надолу по стотиците малки бетонни корита.

2. Колманскоп, НамибияТова е малко селище в Намибия, което се разраства през първите години на 20 в. с настаняването на германски заселници, търсещи диаманти.

След изчерпването на диамантените залежи постепенно селището се обезлюдява и след 50-те години на 20 в. е напълно изоставено. В момента представлява любопитна дестинация за фотографи и туристи.

3. 102-годишна плаваща гора в Сидни, АвстралияТова е корпусът на парен кораб, обречен на демонтаж след Втората световна война. След като паркът за скраб затваря врати, кобарът и други като него плавателни съдове остават на произвола на съдбата.

В момента представлява красива гледка – плащава гора, която служи като пример за потенциала на природата да оцелява.

4. Морските укрепления, АнглияМорските упрекпления възникват близо до река Темза и Мърси в Англия, за да подпомогнат защитата при евентуална германска въздушна или морска атака през Втората световна война. След края на войната са изоставени.

Вижте още: 9 древни и митични цивилизации, унищожени за една нощ

5. Последната къща на остров Холанд, САЩТова е къща, която едно време е била част от успешно развиващата се малка островна колония в залива Чесапийк, САЩ. Бързата ерозия на почвата на острова довежда до постепенно му изчезване.

Това беше последната къща на повърхността на остров Холанд, преди да се срути през 2010 година.

6. Припят, УкрайнаПрипят е изграден на 4 февруари 1970 година в Украйна, близо до границата с Беларус, като съветски ядрен град. Превръща се в дом на много от работниците в близконамиращия се Чернобил, който аварира през 1986 година.

След евакуирането Припят се превръща в радиоактивен призрачен град, който може да бъде посещаван с организирана екскурзия.

7. Дом-паметник на Българската комунистическа партия, Бузлуджа, България

Бившият главен щаб на Българската комунистическа партия е колкото странен на външен вид, толкова и отвътре.

Чинията на Бузлуджа, вероятно чудо по време на експлоатацията си от 1981-1991 година, в момента е призрачна структура, за която се правят планове за реконструкция.

8. Nara Dreamland, ЯпонияПаркът Nara Dreamland, вдъхновен от Дисниленд, отваря врати през 1961 година. Уви, през 2006 година затваря.

Днес е популярна дестинация за градски ентусиасти, въпреки наличието на строга охрана, която редовно патрулира из пределите му.

9. Необитаменият остров в Югозападна Флорида, САЩТези малки куполни структури са построени през 1981 година в Кейп Романо. Служили са като лятна къща на производителя на петрол Боб Лий, преди да бъдат занемарени. Съдбата им все още е несигурна.

Вижте още: 10 умишлено потопени градове и села

10. Изоставена мелница, ИталияТази мелница в Долината на мелниците в Соренто, Италия, е изоставена от 1866 година насам.

11. Мичиганската централна гара в Детройт, САЩПостроена е през 1913 година в Детройт с цел да се превърне в нов обществен транспортен център. Няколко грешки и недоглеждания в проектирането й довеждат до постепенното й изостяване и затваряне след 75 години служба.

Докато съдбата й все още не е решена, сградата привлича вниманието на кино индустрията. Можете да я видите във филма „Осмата миля”, например.

12. Потънала яхта, АнтарктикаТози зловещ потънал кораб в Mar Sem Fim представлява бразилска яхта, която се е повредила близо до залива Ардли, Антарктика. Бразилски екип пътува с нея с цел заснемане на документален филм.

Силните ветрове и бурното море обаче принуждават екипа да напусне кораба. Водата, която връхлита отгоре яхтата, замръзва, чупи корпуса и потъването става неизбежно.

13. Призрачният New Bedford Orphuem, САЩNew Bedord Orpheum е стар театър и сграда за представления, намиращ се в Масачузец, САЩ. Отваря врати през 1912 година и затваря едва 47 години по-късно.

От 1959 година там се помещава магазин за цигари и супермаркет. В момента ентусиасти набират средства за обновяването й.

14. Изоставена влакова гара, Абхазия, ГрузияТази влакова гара се намира в Сукхуми, Абхазия. Изоставена е по време на войната през 1992-1993 година.

Конфликтът между Грузия и Русия води до изоставяне на района. Въпреки това гарата е запазила част от предишната си красота.

Вижте още: 13 зловещо красиви изоставени места

15. Изоставени дървени къщи, РусияТези красиви, изкусно декорирани къщи могат да бъдат открити дълбоко в руските гори, където тяхната изолация е спомогнала за непокътността им.

16. Подводен град в Shicheng, КитайТози невероятен подводен град, заключен в капана на времето, е на 1341 години. Shicheng или Лъвският град се намира в Източен Китай.

Залян е с вода през 1959 година по време на построяването на речна ВЕЦ. Водата предпазва града от ерозията на вятъра и дъжда, затова след толкова време остава така добре запазен.

17. Изоставена метро станция в Ню Йорк, САЩТази красиво направена метростанция се намира под центъра на Ню Йорк. Заради локацията й е отделено много внимание на дизайна й, но тъй като времето показва, че не се използва много от гражданите, е изоставена.

Затворена е през 1945 година от мерки за сигурност.

18. Хотел Salto, КолумбияHotel De Salto отваря през 1928 година близо до водопадите Текендама в Колумбия с цел да предостави на туристите невероятна гледка към 157-метровия водопад.

Затваря през 90-те години на 20 век, тъй като интересът към природната забележителност спада значително. През 2012 година се превръща в музей.

19. Изоставен тунел на метрото в Киев, УкрайнаТака изглежда изоставеният тунел. Много от тунелите са частично наводнени и сталактити се спускат надолу от таваните.

20. Изоставена подводничарска база в Балаклава, УкрайнаВ момента представлява национален военноморски музей.

21. Изоставена военна болница в Beelitz, ГерманияВ тази болница Адолф Хитлер е излекуван от рана на крака, получена в битката при Сома през 1916 година.

Вижте още: Гледки от един мъртъв мол

22. Остров Хашима, ЯпонияХашима има различни наименования, сред тях са остров Боен кораб, заради формата му, и Призрачният остров. От 1800 до 1900 години островът бива населен заради лесния достъп до подводните залежи на въглища.

След преминаването на Япония от използване на въглища към петрол мините са изоставени и приличат на призрачен бетонов боен кораб.

23. San Zhi, ТайванТези сякаш чуждоземни къщи първоначално е трябвало да служат като ваканционна дестинация, в частност за офицери от САЩ, завръщайки се от мисии в Азия.

Финансови проблеми и инциденти с коли принуждават комплекса да затвори врати през 1980 година. За съжаление, сградите са напълно разрушени през 2010 година.

24. Изоставена църква в Сноу, Канада