Все още остава бедствена обстановката в редица райони на Източна и Южна България. Преливат реки и язовири, хората в застрашените места са евакуирани.

Продължава да е в сила бедственото положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас, а за град Стражица то е отменено, съобщи БГНЕС.

Обстановката на територията на областите Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира, ситуацията остава сериозна в областите Добрич, Варна, Ямбол и Хасково. При необходимост служителите на вътрешното министерство, съвместно с представители на местната власт, са в готовност да извършат превантивно извеждане на жителите от засегнатите населени места, съобщават от МВР.

В Област Добрич продължава контролираното изпускане на язовир Одринци с дебит от 2 куб. м в сек. Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че е възможно евакуацията на двете добрички села Одринци и Долина да продължи няколко дни. Над 350 души от двете селища се евакуират заради опасност от преливане на язовира.

В Област Варна към момента варненските пожарникари и спасители участват в локализиране и ликвидиране на 12 произшествия. Основно се отводняват къщи и дворове в селата Гроздьово, Синдел и Изворник и в град Дългопол.

Осигурено е дежурство по поречието на река Камчия. Язовирите Цонево и Камчия преливат, а от язовир Тича се извършва контролирано изпускане.

В Област Бургас няма затворени пътища на територията на областта. Преливат язовирите Ясна Поляна и Ново Паничарево.

В Област Смолян остава в сила бедственото положение в община Девин. Не са постъпили нови сигнали за наводнени площи. Продължава работата по разчистване на свлачищата и осигуряване на достъп до всички населени места в района. Все още екип от водолази издирва мъж и жена, чиято кола падна преди два дни в река Девинска.

В Област Ямбол пожарникари извършват дейности по отводняване в град Ямбол и селата Завой и Попово. Към момента нивото на река Тунджа при Ямбол е 472 см при критично ниво от 560 см, а при Елхово е 402 см при критично ниво от 395 см.

В Област Хасково в сила е бедственото положение за територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Нивото на река Марица към 11.00 часа при Свиленград е 427 см (понижение със 7 см), при Харманли – 433 см (покачване с 2 см), при Димитровград – 364 см (понижение с 2 см). Екипи извършват наблюдение на дигата на реката в Свиленград.

В Област Силистра екип на РСПБЗН – Дулово е участвал в отводняването на къщи в село Долец. Няма данни за застрашени хора.

Залети са помпени станции в района на община Аксаково, в районите на Момчилград и Свиленград, залято е и складово помещение за храни в Психиатричната болница.

Остава в сила червен код за Мочурица при Воденичане и река Тунджа при Елхово. Река Тунджа евентуално може да залее селскостопански постройки в Елхово, но хората са в безопасност, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН.

От МОСВ добавиха, че пикът на нивото на река Тунджа при Елхово ще бъде на 3 срещу 4 февруари, там речното ниво се очаква да се задържи за по-дълъг период от време.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

В Дунавския басейн нивата на реките Лом, Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Русенски Лом, Добруджанските реки ще се повишават в долните им течения вследствие на оттичане. По поречието на Янтра се очакват повишения и по горното и средно течение на реката (притока й река Лефеджа).

Нивото на река Марица в района на Пловдив се задържа, а след Първомай се повишава, в резултат на оттичането, както на основната река, така и на притоците й. Временно понижение е отчетено и при Свиленград. При река Арда пиковете в поречието са преминали и нивата са в процес на понижение.

През следващите 24 часа се очакват повишения в средните и долни течения на реките Доспат, Места и Струма.

Поради продължаващите спорадични валежи, повишената почвена влага и намалената ретензионна способност на водохранилищата, са възможни внезапни локални разливи.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в България, с цел ограничаване възникването и разпространението на епидемии, Министерство на здравеопазването е разпоредило на РЗИ в засегнатите райони мерки за засилен контрол на водоизточниците, водоснабдителните обекти и съоръженията, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, учестен контрол на качеството на питейната вода в населените места и т.н.

Министерство на здравеопазването получава актуална информация от засегнатите райони и има готовност за реакция при възникване на усложнения.