Водно бедствие в половин България. В шест общини са обявени извънредни мерки заради наводненията.

Бедственото положение в Девин остава и все още има опасност да бъде прекъсната входната артерия към Девин от придошлите води на реката, каза за Дарик кметът Цветалин Пенков.

Там е забранено движението на товарни автомобили. Активизирали са се много свлачища. По думите на кмета хубавата новина е, че валежите са спрели. По обяд ще заседава кризисният щаб, който ще вземе решение дали да бъде отменено бедственото положение.

Трети ден продължават и издирвателните дейности в язовир „Цанков камък" на телата на семейството, което бе погълнато от придошлите води на река Девинска.

49-годишната Маргарита Вълкова и 54-годишният й съпруг Захари паднаха в неделя в река Девинска при маневра на заден ход с джип „Сузуки Витара". Служебният автомобил е собственост на Държавното горско стопанство в Михалково и вчера бе изтеглен от коритото на реката.

Остава в сила бедственото положение в 12 села на територията на община Добрич, съобщават от Областния съвет за сигурност. Това са Одринци, Богдан, Славеево, Пчелино, Ново Ботево, Козлодуйци, Карапелит, Ген. Колево, Батово, Поп Григорово, Долина, Минково.

Започнало е контролирано изпускане на язовир Одринци. Екипите на пожарната отводняват мазета и къщи на различни места в Добрич и областта. През последните две денонощия са постъпили около 50 сигнала за отводняване на обекти.

Започна евакуацията на жителите на Одринци. Цялото село ще бъде евакуирано в училището на село Дончево, съобщи шефът на пожарната гл.инспектор Дарин Димитров. Жителите на с. Одринци по регистрация са около 230, но в селището живеят близо 300 души. В село Долина евакуацията е почти приключила, селището трябва да напуснат още 8 души. Там жителите са около 130.

Ситуацията в областта остава рискова, се казва в изявление на Областния управител д-р Маргарита Новоселска. Тя се обърна с призив към жителите на Добричко да се отзоват в тази тежка ситуация и да помогнат на близки и познати от застрашените от наводнение села, с цел запазване на сигурността на техния живот.

Създадена е организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност. Засилено полицейско присъствие има в евакуираните села. Днес в Добрич ще бъде министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

16 са засегнатите къщи вследствие на проливните дъждове през последните дни в община Сатовча.

На място има активирали се свлачища. Най-сериозна е ситуацията по пътя за село Осина, където има свлечена скална маса и реална опасност селото да остане откъснато. В момента два екипа обхождат населените места за оценка на пораженията.

Свлачище има и в село Плетена. Tам са засегнати четири къщи.

"В село Туховище сградата на Здравна служба е поддала и се е наклонила. Вратата на лекарския кабинет не може да се затвори. Възможно е да се наложи да евакуираме лекаря и кметството", каза за Дарик кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

"Хората са силно притеснени от създалата се ситуация", каза още Мименов. Той опроверга първоначалната информация, че има хора, изкарали нощта на открито.

Тежко е и в района на Варна, където се наложи евакуация на част от населението заради очаквана снощи приливна вълна, както и превантивно взривяване на диги.

Част от евакуираните хора са настанени в детската градина на село Цонево. Повечето от тях са възрастни болни хора и деца. Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че става дума изключително и само за превенция.

През цялата нощ по поречието на река Камчия в района на язовир Цонево се следеше нивото на водата. Екипите бяха в готовност да евакуират още хора. Днес се очаква да започне да прелива язовир Тича.

Само за денонощие наводненията в Смолянско са причинили щети за над 10 милиона лева на пътната инфраструктура. Активизирали са се десетки свлачища.