Таксиметрови шофьори, ръководители на полети, учители и други държавни служители стачкуваха вчера, като Франция понесе във вторник удара на серия социални протести с най-различни искания. Те засегнаха транспорта, особено въздушния.

Демонстрации на шофьорите на таксита, мобилизирани срещу конкуренцията на приложенията за повикване на автомобили (от рода на Uber, бел.ред.), създадоха напрежение в района на Париж. Бяха арестувани 24 души, един от протестиращите беше ранен, ударен от микробус, който опита да пробие блокадата към летище „Орли” (южно от Париж).

В столицата около 2100 таксита, според полицията, организираха блокади с избирателно пропускане или демонстративно бавно каране, особено в близост до „Орли” и „Роаси”. Движението бе спирано с прекъсвания по околовръстния път заради запалени стари гуми.

В големите градове, като Тулуза, Марсилия, Екс ан Прованс и Лил, трафикът също бе нарушен временно, особено около летища и железопътни гари. Гилдията на таксиметровите шофьори иска компенсация заради намаляването на работата, изправена срещу конкуренцията на приложенията за достъп до автомобили с шофьори, които, според синдиката на такситата, не спазват закона и подбиват цените.

„Преди имах 10 или 12 курса дневно, сега правя пет или шест", каза пред АФП Рахим Едалат, който кара такси в Париж от 20 години. Това е "най-лошата година, която някога съм виждал". Премиерът Мануел Валс осъди насилието като "неприемливо" и се срещна с представители на таксиметровите шофьори.

Той предложи да се определи посредник за разрешаване на конфликта и да се усили контролът, за да се осигурят условия "за лоялна конкуренция". Транспортът бе засегнат и от стачка на авиодиспечерите, която доведе до отменяне на 20% от полетите на летищата в Париж.

Не се включиха в протеста машинистите. Според правителството в стачката участват по-малко от 10% от държавните служители. Но според протестиращия синдикат CGT, те са 30% и това е "най-голямата мобилизация на държавни служители", откакто президент стана социалистът Франсоа Оланд (2012 година).

В Париж 6 хиляди, според полицията и 15 хиляди, според синдикатите, вървяха с плакати с искания: "Увеличение на заплатите, а не на акционерите", "Стига икономии”. Хиляди излязоха в главните градове на Франция, скандиращи "държавни, частни – една борба".

В шествието се включиха и учители, мобилизирани срещу реформата на колежите (ученици от 11 до 15 години), но също заради намалялата покупателна способност. Освен намаляването на покупателната способност, синдикатите в обществените услуги осъждат "загубата на работни места в ключови сектори на публичната администрация", посочва БГНЕС.

Те твърдят, че ако назначенията са обявени за 2016 г. в областта на сигурността (полиция, жандармерия, справедливост), след атентатите от 2015 г., както и в областта на образованието, "обществените услуги като цяло са загубили 150 хиляди места от 2007 г. Те искат "нетно увеличаване на заетостта в публичния сектор", включително в болниците. Възможно е протестите да продължат и днес.