Около 1300 хотела от средиземноморската и егейска част на Турция са пуснати за продажба, след като притеснения за сигурността на гостите предизвикаха спад в туристическата индустрия на страната, пише вестник „Заман”.

До голяма степен секторът е засегнат от влошените отношения между Турция и Русия след сваления руски самолет през ноември 2015 г., посочва вестник "24 часа".

След инцидента Москва прекрати продажбата на екскурзии за руснаци до турските курорти. Всяка година от Русия към Турция пътуват около 4 милиона туристи, които са вторите най-многобройни гости в балканската страна след германците.

Според „Заман” в района на Егейско море, където се намират едни от най-популярните турски курорти, за продажба са пуснати 908 хотела. Тяхната обща стойност е 3 млрд. долара. В Анталия, която посреща най-голям брой туристи ежегодно, се продават 140 хотела. От тях 120 са петзвездни.

Тази година се очаква и потокът от германски туристи да намалее заради влошаване на сигурността. На 12 януари при терористичен атентат в Истанбул загинаха 11 граждани на Германия.