Италианският град Ганджи, построен на върха на една малка неравност, подобна на хълм, в една гориста долина в централна Сицилия, на около 80 км югоизточно от Палермо, прилича на гигантска черупка на костенурка.

Преди по-малко от две години малко хора извън Италия са чували за него. Днес хора от цяла Европа и далечни страни като Австралия се борят помежду си за парче от града.

Считан от мнозина за един от най-красивите в Италия, този град от 12-и век има население от 16 000 през 1950-те години. Днес те само 7 000.

Хората се изселват от Ганджи в продължение на повече от сто години, привлечени от "американската мечта", благодарение на няколко брилянтни търговски агенти на океански трансатлантически лайнер, продаващи перспективите за по-добър живот в Америка.

Хиляди жители изоставят домовете си, известни като pagglialore и типични за този град. В тези подобни на кули структури на ниските етажи живеят селскостопанските животни, а на върха семейството на земеделския стопанин. През следващите десетилетия много от тях са опустошени.

Вижте още: В италиански град се роди първото бебе от 28 години насам

В усилията си за съживяване на града, през 2014 г. кметът решава да продаде тези къщи на цена от само едно евро. Мнозина са раздадени безплатно. Но има уловка, разбира се.

Купувачът е длъжен да изготви планове за обновяване в рамките на една година след закупуването на къщата и да ги приложи в рамките на три години.

Той трябва да поеме разходите за прехвърлянето на собствеността и да плати всички необходими такси и разрешителни. След като се опитва да си купи подобна къща, една австралийка се уверява, че сумата никак не е малка – 17 000 долари - още преди да започне обновяването на дома.

Въпреки това къщите са продадени доста бързо. От юни 2015 г. има дълъг списък на чакащи, а градът преценява кандидатите въз основа на това какво планират да правят с имота.

"Ние не искаме хора, само защото те имат пари," казва кметът. "Ние искаме да знаем какво ще правят с къщите." На базирана във Флоренция фирма, например, са продадени девет къщи, защото тя планира да ги превърне в хотел.

Схемата работи добре. Днес има голям интерес към Ганджи и туризмът е във възход.

"Направихме това за нашите деца, защото ние обичаме нашата територия", каза кметът. "И ние искаме нашите деца да останат тук и да не я напускат."