Най-много трафиканти на хора има от самата Сърбия, но до момента сме задържали и шестима от България, четирима пакистанци и двама афганистанци. Това каза говорителят на сръбското министерство на отбраната Йован Кривокапич.

"Става въпрос за организирани престъпни групи, които действаха по друг начин до създаването на съвместните полицейски патрули на 22 юли, които контролират границата с България и Македония. След това тези престъпни групи промениха организацията - докарват емигрантите до сръбската граница, дават им точни напътствия къде да преминат и ако попаднат на патрул, се връщат в България или Македония."

Той уточни, че има опити за нелегално преминаване на границата през горски места, реки и трудно достъпни райони. Но съвместните екипи правят всичко възможно да попречат на тяхното придвижване.

Кривокапич съобщи, че трафикът на мигранти е доста печеливш бизнес в Сърбия, където се изкарват между 800 и 1500 евро за прехвърлянето на един човек. Според него трафикантите имат "разузнавачи", които търсят нови маршрути и "това ни кара и ние непрекъснато да променяме тактиката", обясни той.

Съвместните военно-полицейски патрули след 22 юли са открили 3112 мигранти, които са се опитали нелегално да влязат от България и Македония, съобщава БГНЕС. 2529 от тях са се отказали от намерението си, след като са попаднали на патрулите, уточни Кривокапич пред РТС.

Междувременно от министерството на отбраната съобщиха, че тази нощ е предотвратен трафикът на 30 нелегални мигранти в Сърбия. Съвместните патрули са задържали двама трафиканти, уточняват от министерството.