По време на дебат в Маастрихт със съперници от целия политически спектър, организиран от Politico, председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен обърна фокуса върху крайнодясната група "Идентичност и демокрация" (ID) в Европейския парламент, която обединява френската “Национално рали”, “Алтернатива за Германия” (AfD) и “Датската народна партия”.

Очаква се групата на ID да постигне значителни успехи на общоевропейския вот на 6-9 юни и дори да се превърне в третата по големина сила, застрашавайки ключови политики на ЕС като подкрепата за Украйна, действията в областта на климата и разширяването.

Обръщайки се към представителя на Датската народна партия Андерс Вистисен, фон дер Лайен обвини съюзниците си от AfD, че са поддръжници на руския президент Владимир Путин, като заяви, че тяхната предизборна програма повтаря "лъжите и пропагандата му".

"Много е важно да не се отклоняваме от истинския проблем: пълномощниците на Путин, които се опитват да сеят разруха отвътре с дезинформация и поляризация. И виждаме пример за това тук тази вечер", каза фон дер Лайен, цитирана от The Guardian.

Въпреки това тя беше далеч по-предпазлива по отношение на сключването на съюзи с групата "Европейски консерватори и реформисти" (ECR), която обединява партията "Братя на Италия" на италианския премиер Джорджия Мелони, полската "Право и справедливост" и испанската крайнодясна партия "Вокс".

"Много зависи от това какъв е съставът на парламента и кой в коя група е", заяви фон дер Лайен. На този фон ECR, която не изпрати никого на дебата в Маастрихт, наскоро определи зелената сделка на ЕС като "догматична, антиикономическа и антисоциална".

Според прогнозите дясноцентристката Европейска народна партия (ЕPP) на фон дер Лайен ще остане най-голямата сила в Европейския парламент, следвана от Партията на европейските социалисти, на избори, на които се очаква лявоцентристите и Зелените да загубят позиции.

Въпреки че осем кандидати, участващи в дебата, са заявили интерес към ръководството на Европейската комисия, фон дер Лайен е единствената, която има сериозни шансове за поста.

По време на 90-минутния дебат тя показа по-страстна страна от обичайния си публичен образ, особено когато ставаше въпрос за нахлуването на Русия в Украйна и войната между Израел и Газа, отбелязва The Guardian.

Тя разкритикува предположението на кандидата на радикалната левица Уолтър Бейър, че войната в Украйна може да приключи, ако двете страни преговарят.

"Уморих се да слушам това", каза тя, като отбеляза, че е била седем пъти в Украйна и е видяла чувалите с трупове в Буча, където стотици цивилни бяха убити от руските сили.

"Ако искате да сложите край на тази война, Путин просто трябва да спре да воюва и тогава тя ще свърши."

Обръщайки се към темата ивицата Газа, по която се сблъска с критики от страна на левицата заради позицията на ЕС, тя заяви, че Израел има "правото да се защитава в рамките на хуманитарното и международното право", като добави, че е "непоносимо" и "неприемливо" да се вижда колко невинни цивилни граждани умират, особено деца.

Защитавайки позицията си по отношение на зелената сделка на ЕС, тя също така отвърна на водещия кандидат на Зелените, холандския евродепутат Бас Ейкхаут. Той обвини Комисията в "занижаване на зелените стандарти", след като тя оттегли предложение за намаляване на употребата на пестициди и смекчи мерките за защита на природата след протести на земеделски производители.

"Вместо да се насилвате да поляризирате, бих ви поканила да се вслушате в този диалог", каза тя на Ейкхаут, повдигайки въпроса доколко възнамерява да ухажва зелените евродепутати за подкрепа.

Лидерите на ЕС в крайна сметка ще изберат следващия председател на Европейската комисия, но този човек ще се нуждае от подкрепата на мнозинството от членовете на ЕП. В опит да си извоюва контрол върху това назначение Европейският парламент предпочита т.нар. система на шпиценкандидатите, при която европейските партии представят своя избор за ръководител на изпълнителната власт на ЕС.

През 2019 г. по искане на президента на Франция Еманюел Макрон лидерите на ЕС заобиколиха процеса на шпиценкандидатите, като пренебрегнаха водещия кандидат на EPP Манфред Вебер в полза на фон дер Лайен, която не беше участвала в нито един от предизборните дебати и дори не показа интерес към поста.

Впоследствие тя стана председател на Комисията, след като спечели подкрепата на коалиция, обхващаща десноцентристите, левоцентристите, либералите и зелените в Европейския парламент.