"Втората коронация не е гарантирана за кралица Урсула.

Два месеца преди изборите през юни, в Брюксел се чуват предупреждения от европейски дипломати, че председателят на ЕК не е сигурен кандидат за нов петгодишен мандат начело на изпълнителната власт".

Така започва анализът на Politico, посветен на бъдещите политически перспективи за Урсула фон дер Лайен и състезанието за поста начело на Европейската комисия.

"Тя погрешно смяташе, че всичко може да й се размине. Затова някои по-малки грешки се използват срещу нея", твърди един от служителите в администрацията на ЕС. Подобно на други служители, цитирани в анализа, той остава анонимен, за да говори свободно за влиятелния германски политик в брюкселския балон, допълват от Politico.

Има две основни сили, които могат да торпилират поста на Урсула фон дер Лайен в следизборните договорки, пише изданието.

Франция – чиито отношения с Германия са сложни, все още е двусмислена относно подкрепата си, вероятно за да издейства отстъпки.

Ако премине това потенциално препятствие на несъгласие от Париж, Фон дер Лайен трябва да се тревожи и дали ще получи потвърждение от новия облик на Европейския парламент, в който крайната десница вероятно ще бъде по-голям играч, отколкото днес. На този етап дори подкрепата на собствената ѝ дясноцентристка ЕНП изглежда хладна.

След поредицата от пропуски през последните седмици перспективата за развръзка изглежда все по-несигурна, подчертават служителите и дипломати на ЕС. Това е голям обрат в сравнение с началото на годината, когато Фон дер Лайен изглеждаше твърда като скала.

"Периодичните ѝ грешки – от "Пфайзергейт" до визитата в Израел, придобиват ново значение с наближаването на изборите", коментира Алберто Алемано, професор по право в Париж.

"Те придобиват характер", допълва той и обяснява: "Това, до което се стига, е преминаване към ситуация, която е по-променлива и с която отваряме кутията на Пандора".

65-годишната Урсула фон дер Лайен трудно може да бъде победена. Тя не само заема поста сега, но и нейната ЕНП изпреварва по резултати конкурентите, което дава право да запазят позицията ѝ.

Трудно да се определи кой друг кандидат има шанс да я измести, когато дойде време лидерите на ЕС да разпределят висшите длъжности в блока, допълва Politico.

Но, както подчерта един дипломат от ЕС: "Тя не бива да приема това за даденост." Други двама служители посочват мартенския конгрес в Букурещ като ключов момент за Фон дер Лайен.

Един ключов конгрес в Букурещ

В началото на март европейските консерватори се срещнаха в румънската столица, за да одобрят официално бившия германски министър на отбраната за лице на кампанията си за изборите за ЕС.

Но някои от тях, като френският консерватор Мишел Барние, отказаха да я подкрепят.

Еврокомисарят Тиери Бретон, който е от конкурентните либерали (но работи под ръководството на Фон дер Лайен), публично разкри, че според него тя е получила недостатъчна подкрепа от собствената си група в ЕНП. Либералите също са част от коалицията, подкрепяща я в Европейския парламент.

Въпреки че Урсула фон дер Лайен беше единственото име в бюлетината на ЕНП в Букурещ за водещ кандидат и получи 400 гласа "за" и 89 "против" от общо 499 гласа, оттогава насам противопоставянето срещу нея расте.

Първо, междупартийна инициатива в Европейския парламент, в която участва и ЕНП, оспори по съдебен път решението на Комисията да отпусне на Унгария 10 млрд. евро, които бяха замразени заради проблеми с върховенството на закона в страната. Въпросите, свързани с него, са предмет на спорове между Фон дер Лайен и Европейския парламент, чиито гласове са ѝ необходими за втори мандат.

Тя се сблъска и с вътрешен бунт на четирима от най-добрите си еврокомисари от социалдемократите и либералите, след като назначи за пратеник по въпросите на малките и средните предприятия Маркус Пипер, който принадлежи към нейната германска консервативна партия.

Т.нар. афера "Пипергейт" се случи дни след като Politico разкри, че Европейската прокуратура е започнала разследване на изключително спорното използване на текстови съобщения за договаряне закупуването на ваксини от компанията Pfizer по време на пандемията.

Междувременно, самата Урсула фон дер Лайен не бърза да започне кампанията.

Назначи екипа си седмици след номинацията за водещ кандидат, а изборът на ръководител на кампанията, доверената ѝ дясна ръка Бьорн Зайберт, който до 5 април беше началник на кабинета ѝ в ЕК, доведе до нови критики в Брюксел.

"Това показва, че тя може да разчита само на много тесен кръг от доверени хора. Това не е знак за доверие в нейната партия", коментира високопоставен парламентарен служител, пожелал анонимност.

Александър Винтерщайн, главен говорител на кампанията на Фон дер Лайен, подчерта, че гя има двойно натоварване като председател и като кандидат за поста.

"Урсула фон дер Лайен вече пътува до Гърция, Германия и Латвия в рамките на кампанията си, като предстоят още много пътувания. Тя ще води усилена кампания по трите си приоритетни въпроса: демокрация, просперитет и сигурност.

По-специално, ще продължи да се изправя срещу онези, които искат да подкопаят европейската демокрация, както отвън, така и вътре в Европа. На тези избори залогът е много голям.", допълва той.

Хилавата херцогиня

Два месеца преди изборите Урсула фон дер Лайен има време да промени нагласите, например като изтъкне своето наследство.

Тя се превърна в най-мощния председател на Комисията след Жак Делор, като въведе спешни мерки за защита на Европа по време на пандемията, а след това и на войната в Украйна.

Сега Германия няма друг избор, освен да подкрепи бившия си министър на отбраната за втори мандат, въпреки че нейната партия не е част от управляващата коалиция.

Френският президент Еманюел Макрон обаче, който беше от ключово значение за назначаването ѝ на поста през 2019 г., изрази нееднозначна подкрепа, което изглежда като класически властови ход, целящ да има възможно най-много лостове за влияние.

"Французите не искат Урсула да върви по червен килим с цветя на Европейския съвет през юни", коментира дипломат от ЕС. "Идеята за германски председател, който може да прави каквото си поиска през втория си мандат, е кошмар за тях."

Подкрепата на Макрон е от ключово значение за Фон дер Лайен.

За да спечели втори мандат, тя ще трябва да убеди квалифицирано мнозинство от лидерите на ЕС на масата на Европейския съвет да я подкрепят. Макар че вероятно ще получи кимване от 12-те европейски консервативни лидери, предстои да видим колко подкрепа може да събере извън своята партия.

Унгария и Словакия са силно критични към политиките на ЕК, докато испанският премиер Педро Санчес неведнъж е влизал в противоречия относно войната между Израел и Хамас.

Решителната подкрепа на Фон дер Лайен за Израел предизвика ответна реакция от Испания, Ирландия, Белгия и гласове от цялата европейска левица.

Потенциално фаталното предизвикателство обаче се очертава да бъде Европейският парламент.

През 2019 г. тя беше поставена на поста с подкрепата на самоопределящите се като проевропейски партии в ЕС: консервативната ЕНП, социалистите и либералната група "Обновление".

Това ѝ донесе о малко мнозинство: 383 гласа, малко над минимума от 374 гласа. С нарастването на крайната десница в Европа Фон дер Лайен може да се бори да повтори тази победа.

От 10 юни тя трябва да започне да ухажва новоизбраните депутати, за да си осигури техните гласове.

"Тя ще бъде обект на огромен натиск от страна на законодателите, за да спечели тяхната подкрепа", коментира втори служител на ЕС. Това рискува да ограничи възможностите за маневри по време на втория мандат и дори да я превърне в "хилава" херцогиня, смята трети служител на ЕС.

Междувременно нейните критици започнаха да издигат други имена за председател на Европейската комисия.

Някои са от самата партия ЕНП, която ще има мнозинство в Европарламента, като например настоящият председател Роберта Мецола или хърватският министър-председател Андрей Пленкович.

"Ще влезем в дискусия за най-високия пост", убеден е първият служител на ЕС и допълва: "Дали Урсула ще бъде там накрая, е съвсем отделен въпрос".

Снимки: X | Ursula von der Leyen