Урсула фон дер Лайен потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия.

Съобщението беше направено този следобед (19 февруари) след заседание на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия, която подкрепи кандидатурата ѝ с единодушие.

"Светът днес е напълно различен от този, който беше през 2019 г.

През последните 5 години преминахме през много неща заедно и мисля, че може да се каже, че постигнахме повече, отколкото някога сме си представяли.

През тезигодини нарасна не само моята страст към Европа, но, разбира се и опитът ми за това колко много може да постигне тази Европа за своите хора.

Последните пет години бяха колкото трудни, толкова и изключителни", заяви тя, цитирана от Euronews.

В тънко завоалирана препратка към възхода на крайно десните партии, наблюдаван в няколко европейски страни, фон дер Лайен обеща да "направи центъра силен" и да защити блока "от силите на разделението отвътре и отвън".

"Твърдо съм убедена, че това е възможно и че имаме силата да го направим. И това е задачата, която си поставям", категорична е тя.

Новината сложи край на седмиците на непрестанни спекулации в Брюксел относно политическото ѝ бъдеще, което се свързваше и с НАТО, и разгорещи надпреварата за председател на Комисията, най-мощната институция в ЕС.

Номинацията на Фон дер Лайен ще бъде потвърдена в началото на март по време на годишния конгрес на нейното политическо семейство - дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). ЕНП беше определила 21 февруари като краен срок за подаване на вътрешни кандидатури.

С официалната си кандидатура фон дер Лайен се превръща във водеща фигура, тъй като ЕНП е сочена за партия с най-голям дял места на предстоящите избори за Европейския парламент.

Председателят на Комисията се назначава по преценка на лидерите на ЕС след отчитане на резултатите от европейските избори, което означава, че партията, която се класира на първо място, се ползва с неписана привилегия да контролира изпълнителната власт.

Социалистите и либералите обикновено разпределят помежду си останалите ръководни постове.

По време на първия си мандат фон дер Лайен поддържа близки връзки с повечето правителствени ръководители. Някои от нейните колеги от ЕНП, като финландеца Петери Орпо и естонката Евика Силиния, бързо се включиха в социалните мрежи, за да я поздравят за кандидатурата.

"Вашата твърда позиция и отдаденост на осигуряването на общата сигурност и конкурентоспособност на ЕС, както и продължаващата подкрепа за Украйна, са широко ценени", написа Силиния. От решаващо значение е, че естонката е в близки отношения с италианския лидер Джорджа Мелони, чиято твърдодясна група - Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), е на път да се наложи на изборите през юни и да окаже допълнително влияние върху политическия дневен ред.

Дори прогресивни политици като испанския Педро Санчес, един от най-изявените социалисти в Европа, сигнализираха за готовността си да подкрепят фон дер Лайен за втори мандат.

Към днешна дата единственият министър-председател, който може да се противопостави на кандидатурата на фон дер Лайен, е унгарският Виктор Орбан, който е под засиленото наблюдение на ЕК заради отстъплението на страната му от демократичните традиции.

Изпълнителната власт на Фон дер Лайен замрази милиарди от кохезионните фондове и фондовете за възстановяване, отпуснати на Унгария, заради пропуски в областта на правовата държава и започна множество процедури за нарушение, за да приведе страната в съответствие с правото на ЕС.

Последното дело, посветено на спорния "закон за суверенитета", беше образувано по-рано този месец.

В отговор Орбан засили атаките си срещу фон дер Лайен и нейния екип, като стигна дотам, че омаловажи авторитета ѝ като "платен служител" на лидерите на ЕС. През декември правителството на Орбан беше остро критикувано за това, че е поставило лика на фон дер Лайен на билбордове, разпространени в рамките на национални консултации срещу ЕС. "Да не танцуваме в мелодията, която те свирят!" - се казваше на билбордовете.

Председателят на ЕК се назначава с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет - правило, което на теория би попречило на Орбан еднолично да блокира втория ѝ мандат, ако останалите лидери я одобрят.

След това предложението на Съвета отива в ЕП, където се изисква абсолютно мнозинство, за да бъде прието. Тук нещата могат да станат по-сложни за фон дер Лайен, отбелязва Euronews.

През 2019 г. председателят получи 383 гласа "за", което е с минимална разлика повече от необходимите 374. Тогава фон дер Лайен не се кандидатира като водещ кандидат на ЕНП, а беше предложена от френския президент Макрон, който съзря в нея консервативен политик с умерени и гъвкави възгледи, способен да угоди на лявата фракция на Европейския съвет.

След напрегнатия вот членовете на ЕП до голяма степен приветстваха първата жена начело на ЕК и ѝ помогнаха да изпълни амбициозната си програма за трансформация, включваща Европейската зелена сделка, Фонда за възстановяване след COVID-19, Акта за изкуствения интелект и цялостна реформа на политиката на блока в областта на миграцията и убежището.

Законодателите аплодираха фон дер Лайен за нейното решително лидерство след нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до безпрецедентен набор от санкции срещу Кремъл, необратими планове за премахване на вноса на изкопаеми горива и започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Силното лидерство на Урсула фон дер Лайен ѝ донесе титлата "Най-влиятелна жена през 2022 и 2023 г." на списание Forbes.

Но през последните месеци наследството ѝ, особено зелените политики, е подложено на обстрел от страна на собственото ѝ консервативно семейство, което се стреми да забави "зелената сделка", за да облекчи, според тях, прекомерната бюрократична тежест върху промишлеността и селското стопанство.

Протестите на фермерите, които избухнаха през януари в няколко европейски държави, засилиха още повече антагонистичните насторения в ЕНП и принудиха фон дер Лайен да промени позицията си.

"Предстои ни още много работа. Трябва да адаптираме конкурентоспособността си към новите условия. Трябва да постигнем целите в областта на климата с икономиката. Трябва да използваме възможностите, предлагани от изкуствения интелект, и да ги съчетаем с принципите на социалната пазарна икономика", заяви тя пред репортери в понеделник.

"Трябва да постигнем напредък в областта на цифровизацията. Това също така помага да се запази бюрокрацията стройна. Това е особено важно за средния бизнес", допълни тя.

Родена през 1958 г., фон дер Лайен е дъщеря на един от първите европейски държавни служители и живее в Брюксел до 13-годишна възраст, когато се премества в Долна Саксония.

Учи медицина и през 1990 г. се присъединява към ХДС.

Била е министър във всички кабинети на бившия германски канцлер Ангела Меркел. Последният ѝ ресор е отбраната - задача, която я заварва потопена в скандал за нередовно сключване на договори с консултанти.

В социалните медии се описва като "европейка по душа".