Ръководителят на астрокосмическия център ФИАН – академик Николай Кардашев, заяви на конференцията „Космонавтика на XXI век“, че „в центъра на галактиките се намират не черни дупки, а червееви дупки“. Този извод е получен на базата на последни изследвания, проводени от специалисти от Русия.

Червеевата дупка се нарича хипотетичната топологическа особеност пространство-време, която представлява сама по себе си „тунел“ в пространството.

Съществуването на червеевите дупки в наши дни е само хипотеза.

Има версии, че с помощта на такива обекти може да се пътува в „други светове“: с други думи, пред нас стоят нещо като портали.

Подобна концепция е развита във филма „Интерстелар“. Там червеева дупка позволява да се преминават огромни междузвездни разстояния.

Съществуването на такива обекти се допуска от общата теория на относителността. Това означава, че проходимата червеева дупка трябва да бъде запълнена от екзотична материя, която има отрицателна плътност на енергията.

Именно това позволява да се създаде силно гравитационно отблъскване и възпрепятстване на затварянето на дупката.
Трябва да отбележим, че концепцията за проходимата червеева дупка създава хипотетична възможност за пътешестване във времето.

И все пак, ако изводите на Николай Кардашев са верни и в центъра на галактиките наистина се намират червееви дупки, това не означава категорично, че човекът е способен с тяхна помощ да се придвижва във времето и пространството.

Съветският и руски учен Николай Кардашев е известен и със създадената от него Скала на Кардашев, която разграничава хипотетичните извънземни цивилизации на три типа, според нивото на потребяване на енергия.