Потребителите вече се възползва от иновативния подход на платформата за бързи кредити Кредисимо и плащат вноските си с криптовалутата биткойн. Това каза Ивелин Камбуров, финансов директор и член на Съвета на директорите на Кредисимо АД, по време на форума Шумът на парите, провеждан в София и организиран от Profit.bg.

По думите му, първоначално Кредисимо не са очаквали, че някой ще се възползва в близките години от политиката им да приемат биткойн като легитимно платежно средство, но още на втория ден са получили плащания с криптовалутата. "Подобни опции помагат за подобряване на взаимоотношенията с клиентите", каза Камбуров.

По думите му, Кредисимо е една от най-иновативните фин тек компании на пазара, като тя е лидер в онлайн кредитирането за няколко поредни години.

"Това, към което винаги сме се стремили като мисия в нашите операции, е да бъдем близко до клиента и да създаваме очаквания, които надхвърлят потребностите на потребителите", посочи Камбуров. Поради това компанията инвестира във внедряването на иновативни решения.

Освен политиката относно приемането на плащания с биткойн, Кредисимо е внедрила редица други иновации.

"Разработихме и първи в света внедрихме система, която, под формата на чат бот в месинджъра на Facebook, автоматично води процеса по събиране на лични данни на потребителите и попълване на формите за кандидатстване", каза Камбуров. По думите му, целият процес се случва под формата на разговор, като клиентите отговарят на въпроси, които ги насочват към това, което е най-подходящо за тях.

По този начин предоставяме ресурс, които иначе би бил зает от хора, които да изпълняват тези рутинни дейности, като така нашите консултанти имат повече време за контакт с клинетите, обясни Камбуров. По думите му, Кредисимо е внедрила и друго иновативно рещение, носещо името Инстантор, което помага за оценка на риска още в начално ниво на процеса по отпускане на заем.

"С това приложение банковата сметка на клиента, с негово разрешение, разбира се, се версифицира буквално за секунда", каза Камбуров. Това дава голяма сигурност по отношение кой тегли пари и къде точно отиват, стана ясно от думите му.

Усилията на компанията не спират до тук. Кредисимо работи по вндряване на изкуствен интелект в системата си, като в момента иновацията е в процес на внедряване и "обучение".

"Идеята е този асистент, в различни стъпки във фазата на своето развитие, да поема голяма част от комуникацията с потребителите, като трябва да се стигне до там, че само с един сканиран документ за самоличност и след верисификация чрез камерата на смартфона или компютър, да се пристъпи към едно автоматизирано водене на целия процес от попълване на формите, през оценката на риска до това да предложи на клиентите това, което е най-подходящо за тях", обясни Камбуров.

Това не цели замяна на хората, а прехвърляне на рутинните дейности към изкуствения интелет, за да имат хората време за по-важните неща, добави Камбуров.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.