Повечето азиатски пазари отчетоха понижения днес, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ показа липсата на консенсус по отношение на бъдещите темпoве на вдигане на лихвите. В същото време цените на петрола нараснахa след записаните вчера сериозни понижения.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI днес отчита понижение от 0.2%. Спадът при Nikkei бе от 0.3%, след като силната йена влоши перспективите за печалбите от износ.

Южнокорейският индекс KOSPI изгуби 0.2%, докато австралийският основен индекс се понижи с 0.3%.

Китайският индекс CSI 300 изгуби 0.2%, докато хонконгският Hang Seng се понижи с 0.1%.

Търговията в Азия тази седмица бе белязана от напрежението на Корейския полустров, след като Северна Корея изстреля балистична ракета в японски води.

От САЩ обявиха вчера, че са готови да използват сила, ако е необходимо, за да спрат ядрената програма на Северна Корея, но също така заявиха, че предпочитат дипломатичен подход спрямо Пхенян.

Щатският технологичен индекс Nasdaq вчера затвори с повишение от 0.7%. Dow Jones остана почти без промяна, а S&P 500 добави едва 0.15%.

Разделението във Фед по отношение на перспективите пред инфлацията и как тя може да повлияе на бъдещите вдигания на лихвите се задълбочава все повече, показва протоколът от последната среща на централната банка, проведена на 13-14 юни.

Лихвата по щатските 10-годишни облигации се понижи до 2.3303%, но остава близо до седемседмичния връх, докоснат в сряда.

Доларът отстъпва с 0.2%, до 113.045 йени днес. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 96.294 пункта.

Еврото губи 0.1%, до 1.13355 спрямо долара.

Цената на щатския лек суров петрол нараства с 0.4%, до 45.33 долара за барел, след като спадът вчера стигна 5.4%.

Петролът от сорта брент се оскъпи с 0.5%, до 48.03 долара за барел, след като вчера изгуби 5.3%.

Златото поевтинява с 0.1%, до 1 225.42 долара за тройунция.