Дроновете имат множество приложения. Те могат да доставят пратки, да провеждат мисии по издирване и спасяване, както и да заснемат кадри от високо.

Тези машини не само, че стават все по-усъвършенствани, но и развиват качествата си в нишови посоки.

Airdog е стартъп за производство на дронове, които след задаване на конкретни параметри могат да следват потребителя по въздух, докато той извършва някакъв вид екстремни активности, като каране на мотоциклет, сърф, скално катерене и прочее.

Airdoh ADII следи движението благодарение на гривни, в които има GPS. Самият дрон е оборудван с водоустойчива гривна, която се нарича AirLeash и се използва за нанасяне на бързи корекции по време на полета.

AirLeash замества нуждата от дистанционно, смартфон или някакво друго устройство, чрез което да контролирате машината, докато е във въздуха. Последното е особено удобно, когато практикувате даден спорт и искате това да бъде заснето.

„Целта не е да се пилотира ръчно. Целта е да заснемете себе си в движение, в момент, в който не искате да мислите за никакви технологии“, казва изпълнителният директор и съосновател на компанията Едгарс Розенталс, цитиран от CNN.

Нишовият пазар на дронове за спорт определено се развива през последните години. Airdog пуснаха своя първи „следвай ме“ дрон още през 2015 година. Подобреният продукт включва функция, която позволява на потребителя да програмира и по този начин да предначертае пътя и поведението на дрона ADII.

Ако искате например да карате колело из пресечена местност, можете да очертаете маршрута посредством приложението на Airdog или чрез екрана на AirLeash, които са синхронизирани с Google Earth.

Така дронът ще ви следва по начертания маршрут, избягвайки препятствия като дървета или сгради. Дронът може освен това да се адаптира към вашите движения или да ви снима въртейки се в кръг около вас.

Машината е с размери, които позволяват да я носите в раницата си. Подобно на конкуренцията, ADII не се предлага със собствена камера, като потребителите ще се нуждаят от GoPro Hero 5, която е съвместима с дрона. ADII се продава за 999 долара за потребителите платили за предварителна поръчка в краудфъндинг платформата Kickstarter. За тях, дронът ще дойде до домовете им през месец август тази година, За всички останали цената евентуално ще бъде в размер на 1 500 долара.