Все още не е известно как ще се развие по-нататък ураганът „Харви“, който засегна силно щата Тексас, предупредиха от американската Национална метеорологична служба. Към момента ураганът се очаква да се придвижи на изток в рамките на следващите пет дни по посока на границата между щатите Тексас и Луизиана.

Метеорологичните власти също така съобщават за валежи от 12.7 до 15.2 см височина на водния стълб. „Харви“ е най-мощният ураган в САЩ през последните 12 години.

В събота той отслабна до тропическа буря, като максималната скорост на вятъра намаля от 29 м/с до 20.1 м/с. Въпреки това от Федералната агенция за справяне при извънредни ситуации предупредиха, че в Тексас все още не е започнало възстановяване от тежките метеорологични условия.

Заради тях властите очакват над 30 000 души да бъдат настанени в центрове за евакуация, след като „Харви“ продължава да бушува в град Хюстън и околностите.

„Очакваме над 30 000 души да бъдат настанени временно в убежища, за да може да се стабилизира ситуацията и да им се предоставят грижи“, заяви представителят на Федералната агенция за справяне при извънредни ситуации Брок Лонг.

„В момента ситуацията продължава да се развива. Все още не се възстановяваме“, каза той и допълни, че властите провеждат спасителни операции и издирвания за пострадали в най-малко 50 окръга на щата Тексас.