Милиардерът Илон Мъск не изневери на себе си, поднасяйки голяма изненада по време на снощното представяне на новия електрически камион на Tesla в Лос Анджелис.

Паралелно с него компанията представи спортна суперкола на име Roadster, изненадвайки всички присъстващи журналисти.

Обединяващото между двете превозни средства, освен електрическата им същност, се оказа ускорението.

Влекачът на Tesla (ако е без ремарке) може да достигане скорост от 0 до 98 км/час за 5 секунди, което автоматично го превръща в един от най-бързите камиони в света, макар че е спорно на кого е нужен тежкотоварен автомобил, който може да ускорява като спортна кола, пише CNN.

От друга страна, суперколата Roadster ще може да вдига от 0 до 98 км/час за внушителните 1.9 секунди.

По този начин автомобилът ще се превърне в най-бързо ускоряващата кола серийно производство в света, стига да не се появи нещо по-добро в идните години, тъй като Tesla планират да започнат производство на Roadster през 2020 година.

Камионът на Tesla ще се появи година по-рано – през 2019 г., като по думите на Мъск дори и максимално натоварен ще може да ускорява до близо 100 км/час за 20 секунди, което го прави по-пъргав от всеки дизелов влекач.

Нещо повече – камионът ще може да изминава 800 километра само с едно зареждане на електрическата му батерия.

Въпреки оптимизма на Мъск, дизеловите камиони могат да изминават по-големи дистанции с един резервоар, като освен това едно зареждане с дизел е далеч по-бързо от това на електрическа батерия.

Спортната кола Roadster пък ще може да изминава около 1000 километра с едно зареждане при максимална скорост от малко над 400 км/час.

За разлика от първия модел Roadster, който бе представен през 2012 година, новата версия ще разполага с четири седящи места.

Цената на суперколата ще бъде 200 хил. долара, като за предварителна поръчка на возилото ще са необходими 50 хил. долара под формата на предплащане.

Засега не е ясно на каква цена ще се продава влекачът на Tesla.