В продължение на месеци глобалният пазар на кафе беше обхванат от мрачно настроение заради спада в цените. Но сред мениджърите и трейдърите постепенно започва да се прокрадва плах оптимизъм, пише Bloomberg.

Цените на кафето паднаха до нива, които скоро ще принудят част от производителите да намалят инвестициите си в нови плантации. Това, от своя страна, ще доведе до плавно свиване на предлагането, смята главният анализатор на базираната в Лондон търговска къща ED&F Man Holdings Кона Хейк.

Тя сподели своето мнение по време на годишната конференция на Американската кафе асоциация в Ню Орлиънс. По думите й фермерите в Централна Америка, които по принцип работят в най-високия ценови сегмент, ще са сред първите реагирали на този процес.

На форума, който се проведе между 15 и 17 март, участваха над 700 производители и търговци на кафе. Повечето от тях се обединяват около тезата, че след 18-процентния спад на фючърсите от сорта Арабика през последната година, всички негативни фактори вече са калкулирани в цената и дъното е близо.

До голяма степен рекордното производство в Бразилия може да бъде посочено като един от основните фактори за ценовия срив, пише още изданието. Тази година реколтата вероятно няма да е толкова богата, колкото се очакваше, но въпреки това отново ще достигне исторически върхове.

Проучване, проведено сред трейдъри и анализатори, показва, че прогнозите са за малко под 58 милиона чувала (един чувал се равнява на 60 килограма). Националното статистическо бюро на Бразилия също очаква ръст на продукцията с около 30% на годишна база през 2018, до 58.5 милиона чувала.

Рекордното производство в латиноамериканската държава поставя останалите производители под натиск и поддържа цените ниски. Изпълнителният директор на Колумбийската асоциация на производители на кафе Роберто Велез е сред хората, които изпитват сериозни притеснения за бъдещето на индустрията в неговата страна.

По думите му, ако се отчетат инфлационните процеси, средногодишният спад възлиза на 0.7% за последните три десетилетия, а цените в момента са сравними с тези през 1983 г.

Подобна е ситуацията и в Хондурас, по думите на Базилио Фушич, който управлява най-големия износител в страната - Compania Hondurena del Cafe. Бразилия е най-големият производител на кафе от сорта Арабика в света, следвана именно от Колумбия и Хондурас, припомня Bloomberg.

Пазарните участници засега залагат на продължение на негативната тенденция, ако се съди по рекордния обем на спекулативните поръчки за продажба. Това е и предпоставка за сравнително висока волатилност на пазара, поне в краткосрочен план, защото търсенето и предлагането в момента са горе-долу балансирани, смята Хулио Сера, риск мениджър на консултантската компания INTL FCStone.

Според него в следващите няколко месеца пазарната динамика ще зависи най-вече от развитието на земеделския сезон в Бразилия и състоянието на реколтата там.

По отношение на търсенето, Съединените щати си остават най-важния пазар за индустрията в глобален мащаб. Анкета от началото на 2018 г. показва, че делът на американците, които ежедневно пият кафе, се е увеличил до 64%, в сравнение с 62% за миналата година.

Кафето си остава най-предпочитаната безалкохолна напитка, изпреварвайки по продажби бутилираната вода, соковете и чая.

Статистиката показва, че САЩ държат близо 20% от световния внос на кафе, следвани от Германия (11.4%), Франция (8%), Италия (5.7%) и Япония (4.8%). Тази сутрин фючърсите на кафе от сорта Арабика с доставка през май се търгуваха на ниво от 1755 долара за тон.

За последната седмица цената им се понижи с 3.3 на сто, а на годишна база спадът е с близо 17 на сто.