Разработчиците от „Корпорация на доброто“ започнаха тестове на нова система за защита на потребителите, която се активира при опит за влизане в записите на Google. Това се казва на официалния сайт на търсачката.

Нововъведението предвижда задействане на JavaScript за сканиране на устройството в търсене на вредоносни компоненти, които възпрепятстват авторизацията с цел предотвратяване на кражба на данни от хакери. По този начин системата ще защитава личните данни, съхранени в устройствата на потребителите.

Оттам насетне всеки път при влизане на страницата за авторизация, обясняват разработчиците, ще се осъществява оценка на риска. В случай на откриване на вредоносен софтуер или подозрителен на устройството, системата ще забранява въвеждането на данни до последващо почистване на паметта.

За да се справи потребителят по-леко с тази задача, специални алгоритми ще посочват приложенията, които провокират съмнение и компрометират безопасността на устройството.

За да се осъществи правилно проверката, необходимо е на устройството да не бъде стопирана работата на JavaScript. Макар при повечето потребители тази настройка да е включена по подразбиране, някои предпочитат да я изключват.

В този случай се налага активирането на JavaScript – това става чрез влизане в настройките на JavaScript в конфигурациите на браузъра и активиране на функцията. По този начин, като потребител, можете да сте уверени, че данните ви не са в риск.

Край на безплатния Play Store за смартфоните с Android в ЕСЗа първи път в историята си Google ще таксува производители на смартфони с операционната система Android, които искат да продават устройства с предварително инсталирани Google Play Store и други приложения


В случай че данните ви са били компрометирани по-рано, алгоритмите на Google ще установят това и ще предложат оценка на нанесените щети. Ще бъдат препоръчани начини за възвръщане на контрола върху устройството.

По желание винаги ще можете самостоятелно да проверявате кои приложения и услуги имат достъп до вашите потребителски имена и пароли.