Новата адаптирана ваксина срещу Омикрон ще бъде достъпна само за вече имунизирани с други ковид ваксини хора.

Едната ваксина е срещу варианта BA.5, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата на 1 септември, а другата е срещу подвариантите BA.4 и BA.5, която беше одобрена от здравните власти в САЩ, обясни вирусологът Радостина Александрова.

Двата вида имунизации ще бъдат налични и у нас скоро. Те ще се прилагат на хора, които имат поставени две или три дози друга ваксина, информира БНТ.

Вирусологът уточни, че страничните ефекти са същите, каквито са характерни за предишните ваксини, няма нищо ново.

Ваксината ще се прилага от 12 години нагоре и може да се поставя три месеца след последна доза. Фокусът на кампанията за имунизация отново ще бъде насочен към най-уязвимите групи и медиците на първа линия.

Кога ще е следващият пик на коронавируса?

Според епидемиолога проф. Радка Аргирова следващият пик на коронавируса наближава. Очаква се да бъде от началото до края на октомври.

„Този пик няма да бъде висок, няма да бъде страшен – той ще бъде по-нисък, по-малък, но ще бъде по-продължителен като време“, посочи тя пред Нова.

Проф. Аргирова отбеляза, че няма данни да има съвсем нов вариант на COVID-19.

Прекалено много ваксини: ЕС иска промяна в договорите с PfizerС отшумяването на пандемията в Европа и на фона на значителното забавяне на ваксинациите, много страни сега настояват за промени в договорите

Периодът на пика обаче съвпада с началото на грипния сезон, затова ще трябва да се направи обща ваксинационна кампания – както за субвариантите на "Омикрон", така и за грипната ваксина, смята специалистът

"Ще трябва да възстановим една голяма част от ваксинационните центрове, които в момента са закрити, не само у нас. Трябва да обърнем особено специално внимание на децата“, отбеляза проф. Радка Аргирова.

Новите ваксини срещу подвариантите на COVID-19 са направени да стимулират вече съществуващ имунитет, коментира тя по повод информацията, че новите ваксини могат да се поставят само на вече ваксинирани срещу коронавируса.

Трябва да имаме предишен имунитет от ваксина, може да имаме една бустерна доза или две, може да имаме и само пълния курс на ваксинация, обясни проф. Аргирова. По думите й, трябва да са минали поне три месеца от последния бустер, за да може да се постави новата ваксина.

Според нея в края на септември в България се очакват първите количества от ваксините срещу "Омикрон".