Ако инвеститорите могат да натъпчат само две събития в уморените си летни мозъци тази седмица, то докладът за потребителските цени и началото на сезона на корпоративните отчети за второто тримесечие на 2023 г. трябва да бъдат приоритети.

След спада на акциите миналата седмица, пазарите ще дебнат за всеки сигнал, който би могъл да върне ястребите на Фед обратно в клетките им, като данните за по-мека инфлация, очаквани в сряда, коментира MarketWatch, въпреки че е ясно, че централната банка на САЩ ще продължи с повишаването на лихвените проценти.

Що се отнася до „сезона на печалбите“ – той започва с отчетите на банките в петък.

Очаква се компаниите в S&P 500 да отчетат спад от 7,2% в печалбите си за второто тримесечие, показват данните на FactSet, което би било третият пореден спад на печалбите на годишна база.

S&P 500 достигна територията на бичия пазар през първите шест месеца на 2023 г., но много финансисти се отнесоха подозрително към устойчивостта му, дори след като американските акции преодоляха редица големи рискове - включително многократни повишения на лихвените проценти и банкова криза.

И все пак спадът на акциите и скокът на доходността на облигациите миналата седмица след кръг от силни икономически данни показват колко крехък може да бъде настоящият бичи пазар, посочва The Wall Street Journal.

На този фон има общо 5 тенденции, които инвеститорите ще следят с тревога:

1. Сезонът на печалбите

Освен дали ще се сбъдне очакваният спад в печалбите на компаниите в S&P 500, инвеститорите ще следят как се движи корпоративната ценова мощ. Маржът на нетната печалба на компаниите в S&P 500 се очаква да спадне до 11,4%, малко по-малко от предходното тримесечие и значително по-ниско от пика от 13%, достигнат през 2021 г.

Компаниите може да се окажат притиснати от двата края, казват инвеститорите, сблъсквайки се с нарастващи разходи за финансиране, като същевременно се борят да повишат допълнително цените, докато инфлацията намалява.


Траекторията на лихвите на Фед зависи от ключов доклад за инфлациятаДокладът за индекса на потребителските цени за юни, който е ключов показател за инфлацията, ще бъде публикуван в сряда

2. Инверсията на кривата на доходност

Преди година пазарът на облигации в САЩ започна да излъчва постоянен сигнал за рецесия. Напоследък предупреждението става все по-шумно.

Част от кривата на доходност при съкровищните облигации на САЩ е упорито обърната от миналия юли, когато доходността на 10-годишните бонове падна под тази на 2-годишните. Миналата седмица доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 1,08 процентни пункта под тази на 2-годишните – най-голямата отрицателна разлика от 1981 г. насам.

Инвеститорите гледат на кривата на доходност на държавните облигации на САЩ като на показател за състоянието на икономическо здраве. Когато кривата се обърне, това означава, че търговците на облигации залагат, че Федералният резерв ще поддържа високи лихви в близко бъдеще в битка с инфлацията, като по-късно ще трябва да ги намали, за да съживи икономиката.


Основен индикатор при облигациите сочи за На фокус е спредът между 10-годишната и 3-месечната доходност по държавните облигации

3. Глобалните пазари

Пазарите извън САЩ започнаха 2023 г. с положителна нотка. Китай премахна своите ковид ограничения, предизвиквайки оптимизъм, че вълната от разходи от страна на китайските потребители ще отприщи икономическия растеж у дома и в чужбина. Азиатските фондови индекси първоначално скочиха, както и тези в Европа.

Оттогава вълнението избледня. Към момента Hang Seng в Хонконг е на червено за годината, а Shanghai Composite е спечелил само 3,5%. Европейският Stoxx Europe 600 се е повишил малко повече - 5,4% за годината, но в четвъртък претърпя най-големия си спад от март.

Избледняващият оптимизъм се дължи на помрачените икономически перспективи. Инвеститорите продължават да се тревожат за въздействието на войната в Украйна и инфлацията в еврозоната, която остава по-висока в сравнение с тази в САЩ. Китайската епоха на бърз растеж междувременно изглежда се забавя, отчасти заради проблемите с имотния пазар, растящото бреме на дълга и високата безработица сред младите хора.

Срив на производствените цени в Китай, понижават се и потребителските цениТова дава основание на политиците в страната да използват повече стимули за съживяване на слабото търсене

4. Лихвените проценти

Дори привидно най-безопасните зони на пазара са уязвими на стрес, когато лихвените проценти се покачат.

Първият предупредителен изстрел дойде миналата есен, когато повишаващите се лихви предизвикаха сътресения на пазарите на облигации и валути в Обединеното кралство. След това дойде Silicon Valley Bank, чийто колапс беше предизвикан отчасти от разкритието, че банката е регистрирала загуба от 1,8 милиарда долара в облигационния си портфейл поради нарастващите лихви.

Много инвеститори се питат какво още може да се счупи. През юни проучване на Deutsche Bank сред инвеститори показа, че почти всички от 400 респонденти очакват по-високите ставки да причинят повече глобални икономически щети. Около 18% от тях смятат, че напрежението ще бъде значително, причинявайки „сериозен финансов стрес“.

Срив на Уолстрийт и борсите в Европа след силните икономически данни в САЩСилните данни за американската икономика изстреляха доходността на държавните облигации на САЩ над 4%, показвайки, че Фед ще продължи с агресивното затягане

5. Позиционирането на акциите в САЩ

Позиционирането в някои части на технологичния сектор, а именно софтуерни и полупроводникови компании, изглежда особено претъпкано, предизвиквайки притеснения, че акциите на САЩ може да са уязвими на бърз обрат.

Осем компании в S&P 500 – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Netflix, Tesla и Nvidia – представляват 30% от пазарната капитализация на индекса, според данни на Dow Jones.

Това може да влоши картината, ако настроенията се променят и инвеститорите се опитат едновременно да напуснат позициите си.


Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Междувременно манията по акциите на производители на чипове, използвани за развитието на AI технологиите, накара някои инвеститори и стратези да изразят притеснения, че бързането да се спечели от новата технология може да доведе до повторение на dot-com балона от края на 90-те години на миналия век.

Те предупредиха, че предишни цикли на възход и спад са ги научили, че е по-трудно, отколкото изглежда, да се изберат шепата компании, които в биха могли да доминират дадена индустрия в дългосрочен план.