Договорният фонд е неизвестно понятие, показва анкета на Profit.bg

853
Договорният фонд е неизвестно понятие, показва анкета на Profit.bg

„Договорен фонд“ е едно неизвестно понятие за участниците в днешната анкета на финансовия сайт Profit.bg. До такъв извод може да се стигне, когато преобладаващият отговор на въпроса „Какво според вас е договорен фонд?“ на случайните минувачи пред НДК бе „Нямам представа“ или „Не знам“.

Втори подминаваха камерата, добавяйки също, че си нямат и идея що е това фонд, трети питаха, дали не са обвързани с евросубсидиите, четвърти ги оприличиха на пенсионните фондове.

Всъщност, определението за ДФ е следното – колективна схема за инвестиране и управление на парични средства на финансовите пазари, която е широко разпространена в развитите страни.

Инвеститорите предоставят средствата си за управление във фонда, като срещу това получават дялове. Броят дялове, притежавани от инвеститора, удостоверява каква част от общия размер на активите на ДФ притежава собственикът им. Според инвестиционната стратегия фондовете се делят на рискови, балансирани и консервативни.

От Profit.bg сме далеч от мисълта, че на базата на анкетата е редно да се правят генерални изводи за каквото и да било, но все пак тя е показател за ниската инвестиционна култура на българите.

Нека само да припомним обаче, че членовете на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) към днешна дата наброяват 24 дружества. Управляваните от тях договорни фондове и инвестиционни дружества надхвърлят 60. В края на февруари общите управлявани активи от фондовете в България са на стойност 760 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg