Ръстът на щатските индекси може и да не е траен

715
Ръстът на щатските индекси може и да не е траен

Днес щатските индекси отвориха силно на положителна територия, в резултат на понижаването с близо 8 долара на цената на петрола. Някои анализатори обаче не са толкова оптимистично настроени.

Специалисти от Federated Investors Inc., Russell Investments и Morgan Asset Management, които сумарно управляват 600 млрд. долара активи, се опасяват, че повишението на щатските индекси няма да продължи в средносрочен план.

Според тях резултатите на щатските компании няма да съумеят да отговорят на очакванията на анализаторите, в резултат на силното забавяне на ръста на щатската и световната икономика.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза най-слабото си първо полугодие от 2002 г. насам, а през настоящото тримесечие е едва с 0.2% нагоре.

Компаниите от индекса се търгуват при средно 25.8 пъти отчетените печалби, или най-високата им оценка от пет години насам.

Специалистите припомнят още, че последния път, когато те са били с подобна оценка, индексът е регистрирал понижение от 38%.

Именно поради тази причина много пазарни участници са на мнение, че повишението на широкия индекс няма как да е трайно.

Високото съотношение цена-печалба сочи завишените очаквания на инвеститорите за резултатите на компаниите от индекса. Изнесените резултати до този момент обаче не потвърждават подобна тенденция.

Разглежданото съотношение на индекса е било над 25 само три пъти през последните пет десетилетия, което не е много оптимистичен знак.

От началото на годината широкият индикатор се е понижил с 13%, воден от понижението с 27% на финансовите компании, включени в него.

Много от инвестиционни банки са съветвали своите клиенти да купуват акции в очакване на възстановяването им от кризата.

И тук възниква рискът от несбъдване на тези прогнози, което би могло да доведе до големи разпродажби от страна на разочаровани инвеститори.

Прогнозата на икономистите е за ръст на щатската икономика от 1.5% за тази година, в сравнение с реализирания през изминалата година такъв в размер на 2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg