30 000 лв. таван на даренията за партии

409
30 000 лв. таван на даренията за партии

Правната комисия отхвърли предложените от НДСВ поправки в Закона за политическите парти. Решението бе взето след прегласуване, като промените подкрепиха 10 депутати, 1 бе против, а 9 се въздържаха.

Депутатите одобриха предложените от Коалиция за България промени в същия закон. Те предвиждат физическите лица да могат да правят дарения на партиите в размер до 30 000 лв. в рамките на година. Предложението на НДСВ бе тези дарения да бъдат 100 лв. годишно.

Левицата предлага всяка политическа партия да поддържа публичен регистър, в който да бъдат описани членовете й, структурите, притежаваното имущество, финансирането и произхода на средствата. Към регистъра да бъде приложен списък на социологическите, рекламните и пиар агенциите, с които работят партиите, предвиждат още от БСП.

Социалистите предлагат още да се заличават партии, които не са представили отчетите си в законовия срок, имат под 5000 члена и не са пропуснали за проведат две национални събрания в рамките на година. Без право за явяване на избори ще бъдат партии, които в два последователни вота са получили под 1 %, искат още социалистите. Според тях трябва да бъдат заличавани партии, които нямат структури в половината от общините в страната.

Предложените от НДСВ промени включват увеличаване на държавната субсидия за партии до 5% от минималната работна заплата за всеки получен глас. Според жълтите, на избори не трябва да участват партии, за които Сметната палата е констатирала нарушения.

От НДСВ настояват да се декларират и наетите помещения, предоставени от държавата. Партии, които на предишни избори са спечелили по-малко от 0.5 % самостоятелно или 1 % в коалиция да нямат право на участие в местните избори, предвиждат още поправките на НДСВ. Правната комисия в парламента разгледа още 4 законопроекта.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg