54% ръст на забавените плащания между фирмите у нас

1274
54% ръст на забавените плащания между фирмите у нас

С 54% се е увеличил обемът на забавените плащания между български компании през 2009 г. спрямо 2008 г. Това показва регулярният анализ на междуфирмената задлъжнялост у нас, изготвян от Кофас България, част от международната група Coface. Според данните близо 70% от сделките между родни фирми се плащат със закъснение. Проучването на експертите показва, че в контекста на международната финансова криза ситуацията у нас е аналогична на тази в Централна и Източна Европа, където средният ръст на забавените вземания за същия период е 55%.

„През изминалата година наблюдаваме задълбочаване на тенденцията българските компании да функционират „на кредит" спрямо контрагентите си. Показателно за това е не само значителното нарастване на междуфирмената задлъжнялост, но и сериозното увеличение на срока на разплащанията. Докато през 2008 г. плащанията са забавяни средно между 60 и 90 дни, то през 2009 г. този срок е почти двойно по-дълъг - между 120 и 150 дни.", обясни Камелия Попова, управител на Кофас България. Според нея основните причини за това са намалената ликвидност на компаниите, недостигът или липсата на оборотни средства, както и недоброто управление на риска от страна на фирмите.

Въпреки влошаването на икономическите условия, структурата на задлъжнялостта в България остава без изменение през 2009 г. - 84% от просрочените плащания са заради неплатежоспособност на длъжника, 15% са оспорваните задължения и под 1% от закъсненията се дължат на фалити. В регионален и световен мащаб съотношението е различно - просрочия поради неплатежоспособност съответно 83% и 57%, оспорвани задължения - 3% и 8% и неплащане поради фалит на длъжника - 14% и 35%.


Проучването на Кофас показва, че най-рискови сектори в България от гледна точка на вероятността от забавяне на плащанията са строителство, транспорт, селско стопанство, текстил и тежка промишленост. В региона на Източна Европа топ рисковите сектори по забавени плащания са селско стопанство, електрооборудване, химическа промишленост и автомобилопроизводство.

„Очакванията ни са през първата половина на 2010 г. просрочията у нас да се увеличат с минимум 10% спрямо края на 2009 г. Докато повечето страни по света вече излизат от кризата, за нас предстои труден период и липсата на свободни пари през първите месеци на годината ще е основна причина за допълнително забавяне на плащанията", коментира Камелия Попова. „Друга предпоставка за тази негативна тенденция в България е и неефективното управление на риска от страна на бизнеса. В повечето случаи компаниите или не предприемат никакви мерки, или реагират прекалено късно по отношение на събирането на вземанията и застраховането на риска", допълва още тя.

Въпреки предвижданията за продължаващо увеличение на междуфирмената задлъжнялост у нас, Кофас очаква сравнително стабилна икономическа ситуация и подобряване на бизнес климата през втората половина на 2010 г. Затова компанията актуализира прогнозата си за развитието на България в положителна посока - от -1% на 0%, което означава, че очакванията на експертите са българският БВП да остане почти без промяна в сравнение с 2009 г.

Подобрената прогноза на Кофас за представянето на страната ни изглежда особено добре на фона на двете „критични" групи европейски държави - т.нар. PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain) и HELL (Hungary, Estonia, Latvia, Lithuania). Според международните анализатори около 1 % ще бъде спадът през настоящата година в икономиките на първата група страни. Още по-сериозна се очаква да е ситуацията в страните от втората група, които ще са изправени пред спад на БВП между 1 и 3.5 %.

Анализаторите на Кофас актуализираха и прогнозите си за ръст на икономиката през 2010 г. и на глобално и регионално ниво. Според тях през следващата година световният БВП ще нарасне с 2.7%, като 1.4% ще е ръстът на развитите страни и 5.3% на развиващите се държави.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg