Във вторник британският стартъп Wayve съобщи, че е набрал 1,05 млрд. долара в инвестиционен кръг, ръководен от японската SoftBank, за да ускори развитието на своята технология за самоуправляващи се автомобили. Кръгът на финансиране Серия С включва нов инвеститор - американския производител на чипове Nvidia, както и досегашния Microsoft, който е основен поддръжник на много компании за изкуствен интелект.

Финансирането е сериозен вот на доверие за базираната в Кеймбридж компания. То също така е поредно доказателство за огромните парични средства, които понастоящем се влагат в областта на изкуствения интелект.

„Визията на Wayve е да разработим автономна технология, която не само да се превърне в реалност в милиони превозни средства, но и да спечели доверието на хората, като се интегрира безпроблемно в ежедневието им, за да отключи изключителна стойност“, коментира Алекс Кендъл, съосновател и главен изпълнителен директор на Wayve, цитиран от CNBC. „Този значителен етап на финансиране подчертава непоколебимата убеденост на нашия екип, че интегрираният изкуствни интелект може да се справи с дългогодишните предизвикателства, с които се сблъсква индустрията при мащабирането на тази технология за всички и навсякъде.“

Основан през 2017 г., Wayve е един от множеството стартъпи, които се стремят да осигурят възможност за автономно шофиране - технология, която позволява на автомобилите ефективно да се движат без шофьор зад волана. За разлика от Tesla, която произвежда свои собствени автомобили, Wayve лицензира технологията си за самоуправление на други компании, включително търговци на дребно и производители на автомобили.

Вот на доверие за технологиите в Обединеното кралство

Wayve използва набор от камери и сензори, за да картографира заобикалящата среда и да гарантира, че автомобилите могат безопасно да се движат в гъсто населени градски райони без или с малко човешки надзор. Компанията е съсредоточена върху разработването на технология за „интегриран изкуствен интелект“ за самоуправляващи се автомобили, която включва изкуствен интелект и може да разбира и да се адаптира към непредсказуемата реалност във физическия свят. Например автомобил, задвижван от технология за самоуправление, който се движи по улица в жилищен комплекс, трябва да бъде готов за непредвидими ситуации, като например преминаване през пешеходна пътека.

Британският министър-председател Риши Сунак приветства новината за последния кръг на финансиране на Wayve във вторник, като заяви, че това е „доказателство за нашето лидерство в тази индустрия“.

„От първата електрическа крушка или световната мрежа до изкуствения интелект и самоуправляващите се автомобили - Обединеното кралство се гордее с това, че е в челните редици на някои от най-големите технологични постижения в историята“, категоричен е Сунак. „Невероятно горд съм, че Обединеното кралство е домът на пионери като Wayve, които правят пробиви, докато разработват следващото поколение модели на AI за самоуправляващи се автомобили.“

Между 2018 г. и 2022 г. секторът на самоуправляващите се автомобили във Великобритания е генерирал 475 млн. паунда преки инвестиции и е създал 1500 нови работни места, съобщиха още от правителството.