Бизнес климатът в страната с 1.6 пункта над септемврийското си равнище

423
Бизнес климатът в страната с 1.6 пункта над септемврийското си равнище

През октомври 2007 г. общият показател на бизнес климата е с 1.6 пункта над септемврийското си равнище, в резултат на по-благоприятното развитие на стопанската конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през октомври се покачва с 1.9 пункта, в сравнение с предходния месец. Това повишение е изцяло в резултат на по-високите очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на промишлените предприятия през следващите шест месеца. По-оптимистични са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

През периода от юли до октомври 2007 г. излишъкът от мощности намалява, а средното натоварване в промишлеността се покачва с 1.5 пункта и се оценява на 71.9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца, конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар не се е променила, което е съпроводено и със запазване на очакванията им за износ през следващите три месеца.

Относно продажните цени, повечето промишлени предприятия (80.2%) предвиждат те да останат без промяна през следващите месеци.

През октомври 2007 г. по-оптимистичните оценки и прогнози на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията покачват съставния показател “бизнес климат” с 2.6 пункта над равнището от септември. Същевременно и предвижданията на мениджърите за очакваната строителна активност през следващите три месеца са тя да остане същата (52.9% от предприятията) или да се увеличи (36.8%). Анкетите регистрират и известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните месеци.

Относно факторите, затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили, че имат проблеми, свързани с конкуренцията в бранша, но икономическата среда е по-несигурна, в сравнение със септември, а затрудненията с недостатъчното търсене и недостига на материали и оборудване са повече.

По отношение на продажните цени в строителния отрасъл очакванията са за запазване на равнището им през следващите три месеца.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през октомври се покачва с 2.1 пункта, което е резултат от повишения оптимизъм на търговците на дребно както за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и в перспектива за следващите шест месеца. По тяхно мнение продажбите през последните три месеца не са се променили, а прогнозите им за следващите три месеца са те да се увеличат.

Основни фактори, ограничаващи в най-голяма степен развитието на бизнеса в отрасъла, остават недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, посочени съответно от 41.2 и 38.2% от предприятията. През последния месец обаче се увеличава и относителният дял на предприятията, посочили икономическата среда като несигурна.

Над една трета от търговците на дребно продължават да очакват увеличение на продажните цени в отрасъла.

През октомври 2007 г. съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” е с 0.9 пункта под септемврийското си равнище, което се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за развитието на техния бизнес през следващите шест месеца са по-оптимистични.

По мнение на стопанските ръководители настоящото търсене на услуги се запазва спрямо предходния месец, а очакванията им за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище (60.9% от предприятията) или да се увеличи (32.6%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg