Бюджетът на Столична община за следващата година - 750 млн. лв.

407
Бюджетът на Столична община за следващата година - 750 млн. лв.

Бюджетът на Столична община за 2008 г. ще бъде 750 милиона лв., съобщи пред журналисти и. д. кметът на София Минко Герджиков, цитиран от БТА.

Средствата, предвидени за капиталови разходи през следващата година, ще бъдат повече, като с част от тях ще бъдат завършени пробивите на булевардите "Тодор Каблешков" и "Данаил Николаев", уточни той.

През следващата година средствата за отчуждаване на имоти ще бъдат три пъти повече, каза Герджиков. С тях ще бъдат отчуждавани терените за открития участък на метрото от бул. "Цариградско шосе" до летището. С част от средствата ще бъдат отчуждавани и терените за проектите по програма ИСПА за изграждането на канализационни колектори.

Пари за отчуждаване ще се използват и за обезпечаването на терените за строителството на участъка на метрото от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх", за който вече има тръжни процедури, посочи Герджиков. В бюджета за следващата година ще бъдат предвидени 40 милиона лв., с които ще бъде завършено строителството на участъка на метрото от "Интерпред" до квартал "Младост", добави той.

Столичната община очаква приключването на приватизацията на "Булгарплод - Слатина", чиято начална цена е 75 милиона лв. Средствата от продажбата ще бъдат използвани за капиталови разходи, каза Герджиков. В момента има конкурсна процедура за избор на консултант за приватизацията на дружеството "Софийски имоти".

Предвидените средства за капиталови разходи ще бъдат използвани и за общинско строителство по вече утвърдените изменения на общия устройствен план. Общината ще направи едногодишни и тригодишни инвестиционни планове по райони, за да може районните кметове да имат краткосрочна и по-дългосрочна информация, посочи Герджиков.

Основните средства за капиталовите разходи през 2008 г. ще бъдат насочени към облекчаването на движението в столицата. През следващата година се очаква доставката на 7-8 от поръчаните общо 26 нови влака за метрото.

За 2008 г. се предвидени средства за разширяването на участъците от бул. "Пенчо Славейков" и ул. "Опълченска". Общо 150 милиона лв. са предвидени в инвестиционната програма за 2008 г. за изграждането на ново улично осветление.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg