Чужденци, граждани на ЕС ще работят без разрешителни у нас, реши правителството

440
Чужденци, граждани на ЕС ще работят без разрешителни у нас, реши правителството

Няма да се изисква разрешение за работа в България на чужденци, които са членове на семействата на граждани на Европейския съюз, на държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария.

Това е една от промените в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ или отнемане на разрешения за работа на чужденци в страната ни, която беше обсъдена на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Целта на предложените изменения и допълнения в документа е той да се приведе в съответствие с достиженията на правото на ЕС в областта на свободното движение на работници, съобщават от МС.

С предложените промени се либерализира достъпът до националния пазар на труда на членове на семействата на граждани на ЕС, които са граждани на трета държава, на научни работници от трети страни в България за целите на провеждане на научноизследователски проекти по споразумения за прием с научноизследователски организации, както и на членове на семейството на български граждани, които са граждани на трети страни.

Тези групи се освобождават от изискването за разрешение за работа. Облекчава се и режимът за достъп до пазара на труда на лица от български произход, както и на участници в циркови представления и балетисти с доказана професионална компетентност, като се изключват от т. нар. „пазарен тест”.

Предоставя се възможност на чуждестранните студенти в България да осъществяват краткосрочна заетост – до 20 часа седмично по време на учебната година и за срока на ваканцията. Чуждестранните студенти ще имат право на заетост в рамките на една година, когато тя е свързана с провеждането на учебна практика по изучаваната специалност. Този срок досега беше 6 месеца.

С измененията се променят някои от сроковете и се облекчават административните процедури, свързани с издаването на разрешения за работа и регистрирането на чуждестранните работници.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...