Държавата ще се издължава на бизнеса до 1 месец

516
Държавата ще се издължава на бизнеса до 1 месец

Общините и държавата да не могат да бавят плащанията към бизнеса с повече от 30 дни. Това предвиждат промени в Търговския закон, обявени от Министерството на правосъдието, съобщи „Труд“.

Новите текстове регламентират, че 30-те дни започват да текат от деня на получаване на фактура или друга покана за плащане. Срокът за издължаване важи и за всички междуфирмени разплащания, но само ако компаниите не са се разбрали друго. За държавата, общините и дружествата с тяхно участие обаче е задължителен.

В закона се записва още, че ако стоката трябва да се приеме или прегледа, срокът за плащане започва да тече, след като получателят го е направил. За самото преглеждане също са дадени най-много 30 дни от датата на получаване на стоката. Тук отново е допустимо фирмите да уговорят помежду си по-дълъг срок. Това е позволено и на държавата, общините и дружествата им, но само ако забавянето се налага от естеството на стоката или по обективни причини.

Търговският закон дава на кредиторите и своеобразен бонус от 80 лв. Това е гарантирана сума, която ще им даде забавилият се длъжник заради разноските, в които ги е вкарал за събиране на вземането. Регламентира се, че кредиторът има право на законната лихва за срока на забавянето, без да е нужно да отправя покана за плащане. Тези възможности не спират фирмите да търсят и по-големи вреди.

Бизнесът отдавна настоява за максимален срок за плащане по договорите с държавата и общините. Сега промените се правят заради евродиректива, която трябва да се прилага у нас най-късно от 16 март 2013 г. Голямо забавяне на парите по обществени поръчки имаше в началото на мандата на ГЕРБ. Правителството започна проверки на договорите, сключени при тройната коалиция, а фирмите, които искаха да си получат парите бързо, трябваше да се откажат от част от сумите. По последни данни на Министерството на финансите към края на 2011 г. просрочените задължения на централната и местната власт са почти 370,6 млн. лв. От тях 207,1 млн. лв. са на общините.

Сред аргументите за ограничаване на срока за издължаване е и фактът, че често се включва като критерий в обществените поръчки. Така фирми печелели търгове с нереално дълги срокове за плащане.

Ограничение плащанията да не се бавят повече от месец, но над срока, предвиден в договора, е заложено и в проект за промени на Закона за защита на конкуренцията.

“Билла България” започна нова образователна кампания с колекционерската игра “Рекорди в света на животните”. На всеки 15 лв. от покупката потребителите получават безплатно 5 стикера с животни, които се лепят в албум.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg